Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

2014 var David Bennhage (till vänster) och Alen Kasumovic lagkompisar i FC Trollhättan. I dag ställs de mot varandra när det vankas Tvåstadsderby på Edsborg

Försvarsspelet viktigast i derbyt

FC Trollhättan går fram som en bulldozer i division 2 norra Götaland. Frågan är om Vänersborgs IF kan stoppa seriens målgladaste lag? Svaret får vi i kväll när det vankas Tvåstadsderby på Edsborg.

Anfallsspel och mål i all ära, det är i försvaret det avgörs. Det kan FC Trollhättan, med seriens bästa försvar, intyga.

Laget har bara släppt in elva mål på 16 matcher, med trion Fredrik Sundström, Tommie Veljovic och Alen Kasumovic som en ogenomtränglig mur längst bak.

– Jag ska inte sticka under stolen med att Tommie, Sundström och jag har hittat en väldigt bra kemi. Men vi har satt försvarsspelet från anfallet och jobbar kollektivt för varandra över hela planen, säger Alen Kasumovic ödmjukt.

Just försvarsspelet och det starka kollektivet är en återkommande förklaring till FCT:s fina säsong hittills.

– Alla stormtrivs med varandra, speciellt utanför plan. Jag har aldrig tidigare varit med om att alla funkar så bra ihop, och det smittar såklart av sig på plan, säger Alen Kasumovic.

När man dessutom vinner match efter match är det klart att stämningen är på topp. Å andra sidan finns det nästan inget annat att göra när jagande Karlstad BK gör precis detsamma, vinner och vinner. Men det är inget som stressar om vi ska tro Kasumovic.

– Alla har såklart koll på tabellen, men det är inget vi tänker på. Vi har tio finaler kvar och tar match för match. Är man i toppen ska man bevisa att man hör hemma där och det har vi gjort hittills.

I morgon får de en ny chans när tabellåttan Vänersborgs IF kommer på besök. Senast det begav sig vann FCT med uddamålet.

– Vi är förberedda på att det kommer bli en tuff match. När vi mötte dem på bortaplan i våras fick vi slita hårt. De spelar ett kompakt och bra försvarsspel som vi måste bryta ner, säger William Lundin, FCT-tränaren som har alla spelare förutom Sean Conaboy tillgängliga.

I VIF-lägret ser det annorlunda ut. Laget får klara sig utan Niklas Andersson, Tobias Danielsson, Daniel Johansson och långtidsskadade Sebastian Nehring.

– Det blir en grannlaga uppgift att ta sig an FCT som har imponerat stort, det är fantastiskt att de är obesegrade. För oss handlar det om att vi måste sälja oss dyrt och jobbar hårt i 90 minuter, säger lagets assisterande tränare Hans Adolfsson.

Rutinerade David Bennhage håller med:

– Det är en av de tuffaste matcherna med tanke på den form de visat det sista och att det är på bortaplan. Vi måste försöka vara så tajta som möjligt. Vi kommer inte vara det spelförande laget utan måste vara ödmjuka i att de kommer ha mer boll. Vi får koncentrera oss på att stänga ytor och sedan ta vara på de chanser vi får. Huvudmålet för oss är att hålla tätt, säger han.

För att vara ett lag en bit ner i serien har VIF varit bra på just det, att hålla tätt alltså. Hittills har man släppt in 27 mål, vilket är färst mål om man räknar bort de fyra lagen i toppen.

Å andra sidan har man haft svårt att göra mål, för den forne målkungen Bennhage har det bara blivit ett hittills.

– Jag får lägga ner mycket arbete utanför straffområdet, vinna nickdueller och göra jobbet före målchanserna. Det blir så när man ligger längre ner i tabellen och inte är det spelförande laget. Så det är mer min roll som har förändrats än att jag tappat målformen, förklarar han.