Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Sena återbud. Flera lag har lämnat återbud till seriespel i lokalfotbollen de senaste veckorna. Spelarbrist är den huvudsakliga orsaken.

Flera lag drar sig ur fotbollsserier

Flera lag i de lokala fotbollsserierna kastar in handduken inför seriestarten. Bland annat Åsaka SK i herrsexan, som inte får ihop tillräckligt med spelare.

Med ungefär en månad kvar till seriestart har flera lag i Västergötland fallit offer för spelarbrist och tidsbrist. FC Gauthiod drog sig ur herrfyran för knappt två veckor sedan, för att i stället börja om i divison 6. Nu har även Åsaka SK i herrsexan och Hudene/Annelund i västra damfyran bestämt sig för att inte spela seriespel 2017.

– Det handlar om både spelarbrist och ledarbrist. Det är fruktansvärt svårt för oss här ute att hålla igång, säger Lars Lindberg, ordförande i Åsaka SK.

Herrlaget drog sig ur seriespel i division 6 för två år sedan, men återkom 2016. Nu tvingas laget alltså kasta in handduken igen.

– Vi har nästan inga yngre spelare som kommer underifrån och när de äldre slutar så blir det förr eller senare så här, konstaterar Lars Lindberg.

Damlaget kommer dock att fortsätta sitt seriespel i division 4.

Mats Karlén, ansvarig för tävlingsfrågor inom Västergötlands Fotbollförbund, tycker att problematiken med att lag hoppar av tätt inpå seriestart har ökat de senaste åren, efter det att serierna fastställs.

– Tidigare fick vi ofta besked under senhösten att lag planerade att dra sig ur en serie, alternativt att börja om i en lägre division. Då var det lättare att planera den nya säsongen. På senare år har beskeden ofta kommit väldigt sent, under vintern eller till och med fram på vårkanten. Det blir en del merjobb för oss att fastställa lag som ska ersätta dem som dragit sig ur.

Varför kommer återbuden till seriespel så sent?

– Det kan bero på regler som tillkommit eller ändrats de senare åren, med exempelvis frimånader och sista datum för spelare att meddela klubbyte. Det gör att föreningar, som tidigare varit på gränsen att få ihop lag, nu vet väldigt sent om de har ett lag som kan komma till spel.

Under vintern har hittills fyra herrlag och ett damlag dragit sig ur seriespel i lokalfotbollen i Västergötland. Utöver Åsaka SK, Gauthiod och Hudene/ Annelund även Lidköpings Akademi i västra herrfemman och Hangelösa i norra herrfyran.