Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

"Foppa" stor hjälte – sköt Sverige vidare

Han har varit ifrågasatt och utskälld under VM. Men mot Schweiz klev Emil Forsberg fram och blev stor hjälte när Sverige slog ut Schweiz och blev klart för kvartsfinal i VM.

Sydkorea besegrades och Mexiko besegrades och Tyskland fick åka hem redan efter gruppspelet. För Janne Anderssons gäng blev det Schweiz i åttondelsfinalen i Sveriges 50:e VM-match genom alla tider.

Endast Mexiko har spelat fler med sina 57 VM-matcher av de lag som aldrig har vunnit VM …

Mot Schweiz blev det som väntat Gustav Svensson som ersatte avstängde Sebastian Larsson på mittfältet bredvid Albin Ekdal.

Berg var nära – flera gånger om

Svensson skulle i sin första tävlingslandskamp från start få se Victor Nilsson Lindelöf tappa boll direkt i matchinledningen men efter det skulle det bli desto roligare för Sverige.

De svenska fansen bjöd på ett riktigt bra tryck och höll på att jubla när Marcus Berg rann igenom men i bra läge dunkade han bollen långt utanför.

BETYG: Så bra var de svenska spelarna mot Schweiz.

Berg skulle få fler chanser i den första halvleken.

Men ena gången hann Manuel Akanji i vägen med långa benet och i nästa läge bjöd Yann Sommer på en kalasräddning med högerhanden.

Och Albin Ekdal sköt högt över i drömläge efter att Mikael Lustig slagit ett perfekt inlägg.

Schweiz då? Jo, förutom ett väggspel där Steven Zuber fick chansen och sköt utanför så hade schweizarna svårt att skapa riktigt heta målchanser i den första halvleken.

"Foppa" blev matchhjälte

En halvlek där även Mikael Lustig fick syna det gula kortet. Ett kort som gör att han är avstängd i kvartsfinalen för Sverige.

I den andra halvleken skulle det svenska ledningsmålet komma och det genom Emil Forsberg som varit ifrågasatt under det här mästerskapet. Efter en passning av Ola Toivonen kunde "Foppa" pricka in 1-0 till Sverige efter att ha prickat den schweiziske backen Manuel Akanji.

Emil Forsberg skulle även agera räddande ängel när han räddade bollen på mållinjen efter en schweizisk hörna.

Schweiz tryckte på för en kvittering men någon kvittering kom aldrig och Sverige är klart för kvartsfinal. Väl där väntar vinnaren av mötet mellan England och Colombia.