Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Antalet juniorlag i seriespel inom fotbollen har minskat kraftigt under 2000-talet.

Halvering av antal juniorlag

Sedan år 2000 har antalet juniorlag i den västgötska fotbollen halverats. Situationen är besvärlig både på pojksidan och flicksidan. – Juniorlagen har inte samma status som de hade i föreningarna för kanske 20-30 år sedan, säger Mats Karlén, tävlingskonsulent på Västergötlands Fotbollförbund.

År 2000 fanns det 70 juniorlag i gång i seriespel på pojksidan i Västergötland. År 2017 har antalet lag minskat till 43.

– Det har gått sakta, men säkert, neråt, säger Mats Karlén.

På flicksidan fanns det 51 juniorlag i seriespel år 2000. I år, 2017, finns det 16.

– Man har ändrat lite grann i serierna, när det gäller vad som är ålder på juniorspelare. Om man tar den åldersindelning som gäller i dag och tänker att den skulle ha varit även år 2000, så är minskningen på flicksidan inte lika stor. Men det har ändå gått från cirka 40 lag ner till 16, så det är en stor minskning oavsett hur man räknar.

Mats Karlén menar att problematiken med färre juniorlag inte enbart beror på att färre juniorer spelar fotboll.

– Det är inte samma mängd spelare i seniorlagen som är runt 25-30 år nuförtiden. Det innebär att många klubbar måste ta upp juniorspelare i a-laget eller u-laget och det i sin tur leder till att det tar på juniormaterialet. Då blir följden att en del klubbar tvingas lägga ner sina juniorlag, förklarar Karlén.

En annan problematik är att det är svårt att få ledare och tränare till juniorlagen.

– Det finns för få människor som vill jobba bakom kulisserna helt enkelt. Det handlar om brist på ledare och brist på tränare och de som engagerar sig som tränare eller ledare hänger inte med i lika många år som man gjorde tidigare.

"Det finns för få människor som vill jobba bakom kulisserna helt enkelt"

Dessutom pekar Mats Karlén på att fotbollen inte når lika många barn och ungdomar längre.

– Förr spelade de flesta ungdomar fotboll när de var små. Nu kommer många ungdomar aldrig ens in i fotbollen. Den når inte fram till dem helt enkelt och då blir följden också att det finns färre spelare att välja på underifrån, när man väl kommer upp som junior.

Är du orolig över utvecklingen?

– Jag tycker att man ska vara uppmärksam på den.

Hur ska man göra för att vända utvecklingen då?

– Det är inte helt lätt att svara på, men jag tror personligen att för fotbollens skull så skulle en del juniorspelare må bättre av att föreningarna hade juniorlag och att man fick spela mot jämnåriga i andra juniorlag i stället för att spela seniorfotboll i tidig ålder. Det är skillnad på att vara 17 år och 27 år och det kan vara svårare att hålla ihop åldersgrupper när åldersskillnaden är stor. Snacket i omklädningsrummen skiljer sig också åt om man är juniorspelare eller seniorspelare.

Problematiken är likartad oavsett det handlar om pojklag och flicklag.

– Men på flicksidan är spelaromsättningen betydligt högre och har man dessutom ett utgångsläge att det är färre flickspelare som är aktiva totalt sett så blir sårbarheten större.

Finns det några klubbar som sticker ut vad gäller juniorverksamhet?

– Det finns några, till exempel Gauthiod. Där har man en bred juniorverksamhet i gång på både pojk- och flicksidan.