Mäktig forcering räckte inte för FCT

En tafatt första halvlek, men en magnifik andra. Lik förbaskat blev FC Trollhättan utan poäng i seriefinalen på Siljevi i Grebbestad vars fotbollsstolthet GIF befäste sin serieledning efter 3-2 (2-0).

|

Seriefinalen på ett regnigt Siljevi mellan tabellettan Grebbestad och tvåan FCT blev sevärd ur många aspekter. Det märktes direkt att det var seriens två bästa lag som drabbade samman, även om gästerna svek sina många tillresta supportrar under den inledande akten. – Vi var alldeles för passiva i första, trots att vi skulle vara modiga och våga. Det blev precis tvärtom, konstaterade FCT-tränaren Tor-Arne Fredheim, som fick se ett välorganiserat och oerhört taggat Grebbestad ta ledningen med både 1-0 och 2-0 innan domarens pipa ljöd för full tid. Först nickskarvade Anton Henriksson ett stenhårt inlägg från höger av backen Mathias Hegeland i mål sedan denne först lurat Pontus Johansson och sedan hållit undan för Johan Lundgren. Sedan kom 2-0 genom veteranen Jonas Henriksson, 40, som iskallt placerade bollen i nät på straff sedan Richard Ekunde fällt hemmalagets Emeka Uche. – En billig straff, han kastade sig, tyckte Fredheim. FCT agerade som sagt tafatt och utan nämnvärd energi i offensiven, men vaskade ändå fram ett par lägen värda namnet när först Sean Conaboy sköt ur vänsterposition strax utanför och sedan Pelle Ödlund svagt gjorde samma sak ur perfekt läge nära mål. Inför andra halvlek var goda råd dyra för FCT i jakten på reducering och helst poäng. – Vi ändrade i organisationen och fick till ett bättre anfallsspel med gott resultat. Jag vet inte hur många chanser vi skapade och missade, sa Tor-Arne Fredheim och suckade tungt. FCT:s andra halvlek var imponerande stark och forceringen mäktig. Nye nigerianen Charles Ikenna gjorde FCT-debut från start i andra halvlek då han tog plats till höger på mittfältet i stället för Arlind Beqiri som i sin tur flyttades ned på utbytte Richard Ekundes backplats. Tidigt in kom också Josef Daoud när Sean Conaboy gick ut och dessa byten i kombination med en våldsam offensiv satsning, ibland med fyra, fem spelare på topp, började FCT inhämtningen i målprotokollet. Jonas Emanuelsson spräckte FCT-nollan med ett hårt pressat skott från 20 meter och Josef Daoud knoppade in kvitteringen med knappa kvarten kvar att spela efter fint förspel Ikenna-Fredrik Söderqvist. Gästerna fortsatte trycka på för ett segermål, men mitt i pressen kom kallduschen som ytterligare förstärkte det som föll uppifrån – Jonas Henriksson tog emot en boll och lurade utrusande Filippos Sachsanidis i FCT-målet. – Jag fick en skarv och lättade bollen över deras målvakt. Såna mål har jag gjort förut, sa GIF:s oldtimer med ett brett flin. 3-2 som också blev slutresultatet – trots att FCT skapade chans på chans under slutminuterna. – De har en chans i andra halvlek och gör mål på den, vi skapade massor med chanser för att få till två mål. Men så här är fotbollen ibland, menade Tor-Arne Fredheim, som avslutningsvis konstaterade: – Jag är definitivt inte nöjd med att det är så stor skillnad i vår prestation mellan första och andra halvlek. Förlusten innebär att FCT inte bara tappade mark till Grebbestad, fem poäng nu, laget passerades också i tabellen av Karlstad BK som lätt vann sin match borta mot jumbolaget Lerum (4-0).

Matchfakta Grebbestad-FCT 3-2 (2-0) Målen: 1-0 (15) Anton Henriksson, 2-0 (40) Jonas Henriksson, 2-1 (64) Jonas Emanuelsson, 2-2 (76) Josef Daoud, 3-2 (82) Jonas Henriksson. Varningar, GIF: Emeka Uche, Jonas Henriksson. FCT: Richard Ekunde, Fredrik Söderqvist, Charles Ikenna, Anton Agrest. Domare. Albert Mustafa, Falköping. Publik: Cirka 500.