Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: JOEL MARKLUND
Bild: JOEL MARKLUND

Nilsson Lindelöf trivs i sin bubbla under VM

Victor Nilsson Lindelöf, 23, är landslagets största stjärna. Men han är även den mest privata av landslagsspelarna och vill helst undvika uppmärksamhet.
– Det är viktigt för mig att gå in i bubblan, säger han.

Han slog igenom på allvar under U21-EM för tre år sedan när Sverige vann EM-guldet. Kort därefter var Victor Nilsson Lindelöf ordinarie i Benfica och stod för flera fina insatser i både ligan och Champions League.

Flytten till Benfica var dock inte enbart en dans på rosor. Den första tiden i den portugisiska storklubben blev tuff för den då 17-årig mittback från Västerås.

– Första tiden var jobbig. Jag kom dit som väldigt ung och utan min familj och det tog ett tag att komma in i det och lära känna grabbarna, fotbollen och miljön runtomkring. Men när jag blev trygg i miljön efter ett tag så kände jag att jag kunde prestera den fotbollen jag ville, säger han.

Inför den nyss avslutade säsongen valde Manchester United att öppna plånboken och värvade Nilsson Lindelöf för uppemot 450 miljoner kronor. Men någon vidare omställning över att byta Benfica mot Manchester United var det inte.

– Det kan jag nog inte säga. Då var jag ju 17 år ... sen har jag bott fem år utomlands och lärt mig mycket och växte som både människa och spelare och det tog jag med mig till England, säger han.

Ganska stort att få göra ett VM va?

– Det är väldigt stort, självklart är det så. Men sen har jag varit i min bubbla och när jag lever i bubblan så tänker jag inte på så mycket saker förutom fotbollen och mina prestationer. Innan match tänker man inte så mycket utan det blir kanske efteråt som du tänker på att du har spelat VM, gjort en VM-match och fått representera Sverige. Men sen går jag tillbaka in i bubblan och det är några timmar efter match som man tänker på vad man får vara med om och uppleva ett VM. Det är ju många som drömmer om att få göra det.

Märks nästan mer på era familjer hur stort det är?

– Vi är ju så fokuserade och så men det betyder mycket för oss men även för dem som står oss nära. Det är väldigt stort för dem att få uppleva detta och att få vara väldigt stolta över oss.

Under VM har Victor Nilsson Lindelöf inte varit den som pratat mest direkt utan undvikit mixade zonen efter träningarna där landslaget valt vilka spelare som ska dyka upp. Efter matchen mot Tyskland gick han rätt igenom den mixade zonen och pratade inte med media.

Men nu pratar Nilsson Lindelöf igen.

– Jag har känt att jag gjorde mycket media innan VM och nu kände jag att när jag är på VM så ville jag in i bubblan. Jag ville ladda batterierna och göra så bra ifrån mig som möjligt för laget och för Sverige. Jag ville fokusera helt enkelt för att göra det så bra som möjligt.

När du är i bubblan, vad stör du dig på för saker utanför då?

– Ingenting.

– För mig är det viktigt att få gå in i bubblan och fokusera på det viktiga som är fotbollen och det passar mig bäst och det hoppas jag att alla kan respektera. Jag är här för att spela fotboll och jag vill bara fokusera på VM och göra det så bra som möjligt för laget och mig själv.

Vad säger du om dina prestationer i VM?

– Jag är väldigt nöjd med matchen senast och att jag fick prestera den fotbollen. Jag gillar att ha bollen och försöker alltid leta efter mina lagkamrater för att hitta ett bra alternativ.

Har United hört av sig?

– Jag har fått lite sms från klubben, de har skrivit grattis och önskar oss lycka till.

Från klubben? Vilka är det?

– Ledare och spelare.

Mourinho?

– Han smsade mig innan VM och önskade mig lycka till och skrev grattis och sådär. Vi kör mest portugisiska men det blir en mix beroende på vilka vi är med.