Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bild: Marcus Ericsson/TT Sverige tog en viktig seger hemma mot Frankrike. 

Osannolik avslutning gav Sverige segern

Efter en match där Frankrike hade de flesta och farligaste chanserna var det Sverige och Ola Toivonen som fick sista ordet. I övertidens sista sekunder satte han segermålet från egen planhalva, efter en jätteblunder av målvakten Hugo Lloris.

När Sverige tågade in för matchen mot Frankrike var det inför ett fullsatt Friends Arena i Solna, och med en kille från Trollhättan i startelvan. Precis som förhandstipsen visat så bildade Jakob Johansson, fostrad i Trollhättans BoIS, innermittfält tillsammans med Albin Ekdal. 

Det var som väntat Frankrike som hade det mesta av bollinnehavet, men Sverige stod emot anstormningen bra en lång bit in i matchen. 

Efter 38 spelade minuter kom matchens dittills hetaste chans, och det var de vitklädda fransmännen som låg bakom den. Olivier Giroud fick en nickmöjlighet i närheten av mål, men tack vare att Andreas Granqvist var i närheten och störde så gick bollen utanför stolpen. 

Giroud tog dock omgående revansch efter missen. Bara någon minut senare tog han emot en lång boll till vänster i straffområdet och tryckte in den i bortre målgaveln, otagbart för Robin Olsen i det svenska målet. 

Svenskarna hängde dock inte med huvudet särskilt länge, och redan några minuter senare kom kvitteringen. Ett inlägg från vänsterbacken Ludwig Augustinsson flög över en klunga av spelare mitt i straffområdet och landade framför fötterna på Jimmy Durmaz, som på halvvolley klippte till och satte 1-1. 

I den andra halvleken fortsatte Frankrike att jaga ett segermål, och under en period radade de upp farliga lägen utan resultat. I den efter en knapp timme hade Jakob Johansson en av få svenska chanser, där han från en central position utanför straffområdet fick på en hårt skruvad träff strax utanför målvakten Hugo Lloris vänstra stolpe. 

1-1 stod sig i stället hela vägen till matchens sista skälvande sekunder. Men när de tre övertidsminuterna nästan var spelade så stod nämnde Lloris för ett ödesdigert misstag. Efter att ha motat en boll utanför straffområdet slog han in en huvudlös passning mot mittcirkeln. Där dök Ola Toivonen upp och slog in bollen från egen planhalva inför en exploderande nationalarena. 

– Fantastisk match av hela laget. En eloge till publiken, vi hade det jobbigt sista 20 minuterna men vi fick deras stöd, säger Ola Toivonen till Kanal 5. 

Segern gör att Sverige tog ett stort steg mot VM i Ryssland nästa sommar, och leder just nu kvalgruppen före just Frankrike.