Tung förlust för Sverige – tappar förstaplatsen

|

Senaste målet från Bulgarien mot Sverige kom i kvalet till VM-94 i USA. Sedan dess hade Sverige skaffat sig 20–0 i målskillnad på lagens möten genom åren från den där sommaren i USA.

Den sviten försvann dock under torsdagskvällen, när Peter Wettergren fick ta det stora ansvaret då Janne Andersson fortfarande led av sviterna efter sin magsjuka.

– Jag har fått i mig lite vätska och mat och inte fått det ur mig ännu. Peter kommer coacha det mesta, jag vill inte vara för nära spelarna utan kommer ha en passiv roll, säger Andersson inför matchen till Kanal 5.

Redan efter tolv minuter kunde Stanislav Manolev nicka in 1–0 för hemmalaget. Kort därefter fick Emil Forsberg chansen från elva meter efter att Andreas Granqvist dragits ner i straffområdet av Georgi Kostadinov.

– Det sker hela tiden, det borde vara straff på varenda hörna man ser. Ibland väljer domarna att ta det, jag tycker det är extremt tråkigt att se när spelare hela tiden håller i varandra på det sättet, säger experten Anders Svensson i Kanal 5.

Men Emil Forsbergs svaga straff kunde Plamen Iliev rädda.

Kvitteringen skulle komma och det genom en ganska oväntad målskytt. Efter en hörna tappade bulgarerna bort Mikael Lustig totalt i straffområdet och högerbacken kunde knoppa in kvitteringen. Den svenska glädjen blev dock kortvarig då Kostadinov efter en frispark kunde nicka in bollen bakom Robin Olsen – fem minuter efter Lustigs kvittering.

Sverige skulle dock komma tillbaka innan den första halvleken var över. Detta är Marcus Berg kyligt skarvade in bollen i ena hörnet. Den första halvlekens fjärde mål och det fjärde på huvudet.

Emil Forsberg höll på att stå för ett drömmål två gånger om i den andra halvleken när han fick chansen på liggande boll vid frispark. Bägge gångerna räddade Plamen Iliev och Forsberg fick lämna planen mållös.

Janne Andersson var sänkt av sin magsjuka, den bulgariske förbundskaptenen Petar Hubchev blev uppvisad på läktaren redan i den första halvleken. Men vad gjorde det för Bulgarien då Ivailo Chochev kunde sätta 3–2 till hemmalaget efter att Jakob Johansson tappat bollen.

Förlusten är blytung för Sverige som nu tappar förstaplatsen i gruppen till Frankrike med tre omgångar kvar, Sverige är nu tabelltvåa, en poäng före just Bulgarien. För svensk del väntar nu först Vitryssland borta innan det blir Luxemburg hemma och Holland borta.