VIF nära nytt kontrakt – trots förlusten mot Olympic

En jämn och lite bångstyrig match på Vänervallen avgjordes till stor del av en utvisning. Trots en förlust för Vänersborgs är man i praktiken klara för fortsatt spel i ettan även nästa år, även om det inte är matematiskt klart än.
– Det är inte över förrän den feta damen har sjungit, säger Andy Kilner, tränare för VIF.

|

Förutsättningarna var enkla inför matchen. Vid vinst hade Vänersborgs IF säkrat vidare spel i ettan. Om Qviding inte vann sin match, vilket man inte gjorde, så var VIF klara i praktiken men då fanns det fortfarande en teoretisk chans att man skulle hamna på kvalplats.

Den första halvleken var en jämn historia. Under de första fem minuterna var det inget av lagen som fick grepp om matchen. Därefter fick VIF ett litet spelövertag samtidigt som BK Olympic visade sin kvalitet när man stack upp med många fina kontringar. Vinden spelade stor roll och vi bjöds inte på något skönspel.

Det var nykomlingen tillika Malmö FF-samarbetsklubben som ändå visade mest klass och också fick jubla först. I den 41:a minuten kunde kantspringaren Axel Sjöberg som för dagen bar kaptensbindeln göra 1-0. Men det var ett resultat som inte skulle stå sig länge.

Var dåliga första halvlek

För precis innan halvtid var det dags för hemmalaget att få jubla. Milos Andelkovic klev fram och tryckte in en kvittering som där och då kändes väldigt viktig.

– Vi var dåliga i första halvlek. Vinden hjälpte oss inte samtidigt som vi såg nervösa ut, säger Andy Kilner.

I den andra halvleken kom VIF ut mycket starkare och spelade betydligt bättre. Man skapade en hel del målchanser och brände minst två bra lägen.

– De första fem, tio minuterna av andra halvlek spelar vi riktigt bra, konstaterar Andy Kilner.

Men drygt tio minuter in i andra händer det som kom att avgöra matchen. VIF:s målvakt Sebastian Ekholm kommer ut fel och hamnar utanför sitt straffområde. Väl där försöker han brösta bort bollen samtidigt som han kör över BK Olympics Samuel Burakowsky. Domaren blåser och drar upp det röda kortet ur bakfickan.

– Vår målvakt gör ett jättemisstag och efter det blir det svårt för oss, säger Andy Kilner.

I praktiken klara för vidare spel i ettan

Med en man mindre, reservmålvakten Alexander Karlsson i målet och en spelskicklig motståndare så tvingas man att falla hemåt. BK Olympic tar över mer och mer och gör också rättvist 2-1 genom Henrik Norrby i den 73:e minuten. Efter det skapar VIF ett par chanser men det vill sig inte.

– Vi skapar tillräckligt med chanser i andra halvlek för att göra mål, men vi gör inte det. Så det är vad det är och vi får fokusera på den sista omgången, säger Andy Kilner.

Förlusten innebar att man inte matematiskt säkrat sin fortsatta existens i ettan då Åtvidaberg rent teoretiskt kan komma ifatt.

Klassiska Åtvid som några timmar efter VIF:s förlust vann borta mot Ljungskile med 2-1, men som i den sista omgången måste plocka in tre poäng och elva mål för att skicka ned Vänersborg på kvalplatsen.

– Vi brukar säga i England att ”det är inte över förrän den feta damen har sjungit”. Men självklart ska det till något galet för att vi inte ska lösa det här, avslutar Andy Kilner.

Vänersborgs IF - BK Olympic 1-2 (1-1)