Umeås Therese Simonsson (mitten), här i en match mot Djurgården, visade vägen i 3–0-segern mot Vittsjö. Arkivbild. Bild: Magnus Andersson/TT

Tung seger för Umeå – vann bottenmötet

Jumbon mot nästjumbon. Då tog Umeå tre blytunga poäng hemma mot Vittsjö. Nykomlingen vann med 3–0 och är därmed inte längre sist i damallsvenskan.

Förra säsongen var Vittsjö med och slogs om Champions League-spel ända in i det sista – men nio omgångar in i årets damallsvenska ligger Skånelaget sist.

Vittsjö kom visserligen med stärkt självförtroende och två raka trepoängare till bottenmötet med nykomlingen Umeå – men då åkte laget på säsongens sjätte förlust – en klar sådan.

Efter en mållös första halvlek kunde Umeås Therese Simonsson sätta 1–0 i den 56:e minuten. Anfallaren, som öste in 22 mål för AIK i elitettan förra säsongen, blev frispelad av Lova Lundin och kunde enkelt lobba bollen över målvakten Shannon Lynn som kom helt fel i sin utrusning.

2–0 kom drygt tio minuter senare genom Emma Åberg Zingmark som dundrade in bollen i mål via ribban efter att Vittsjö inte fått undan bollen i eget straffområde.

Spiken i kistan satte 17-åriga talangen Monica Jusu Bah som i matchens slutminuter sprintade sig helt fri från mittcirkeln och satte sitt första damallsvenska mål i karriären.

Slutresultatet 3–0 gör att Umeå lämnar över jumboplatsen till Vittsjö och hoppar upp som ny åtta i tabellen.