Tysklands tonårsstjärnor Klara Bühl, vänster, och Giulia Gwinn tycker inte att mästerskapshistorien mot Sverige spelar någon roll.
Tysklands tonårsstjärnor Klara Bühl, vänster, och Giulia Gwinn tycker inte att mästerskapshistorien mot Sverige spelar någon roll.

Tyskland tonar ned sviten: "Bryr oss inte"

Tyskland har inte förlorat en mästerskapsmatch mot Sverige på 24 år. Flera av dagens tyska landslagsspelare var inte födda då – och tycker att den långa sviten inte spelar någon roll inför lördagens VM-kvartsfinal.

ANNONS
|

Tyskland har spelat elva raka mästerskapsmatcher mot Sverige, i VM, OS och EM, utan att förlora. Men det tyska damlandslaget på plats under fotbolls-VM är ungt: 20 spelare i truppen är födda på 90-talet och två på 00-talet.

Under onsdagens presskonferens i Bruz, drygt en mil söder om VM-kvartsfinalorten Rennes, deltog två tonåringar.

"Nollställt"

- Vi är en ny generation spelare som så klart känner till vår framgångsrika historia. Men ärligt talat bryr vi oss inte om det, för varje match måste spelas och allting är nollställt nu. Vi måste skriva vår egen historia, säger anfallaren Giulia Gwinn, som fyller 20 år på tisdag.

ANNONS

Senast Blågult besegrade den tvåfaldiga världsmästarnationen var vid hemma-VM 1995, en 3–2-seger i gruppspelet. Många av dagens svenska VM-spelare har pratat om att det är nu, i Frankrike, som den 24-åriga, segerlösa mästerskapsviten ska brytas.

Fem mot en

- Vi vet att det pratas mycket om att det är dags för Sverige att vinna. Och det som har varit spelar ingen roll längre, det är vad som händer nu som spelar roll, säger Tysklands anfallare Klara Bühl, 18 år.

Om Tyskland genomgått en föryngring har Sverige kvar några av spelarna som tog VM-brons, i just Tyskland, 2011. Fem spelare i Sveriges trupp är födda på 80-talet. I Tyskland finns bara en spelare född under det decenniet, vänsterbacken Verena Schweers.

- Sverige har ett erfaret lag som har spelat länge tillsammans. Vi har ett väldigt ungt lag men under de första matcherna har vi växt ihop som lag. Jag tror inte att det är en nackdel för oss att Sverige har ett mer erfaret lag, säger Klara Bühl.

ANNONS
Bruz, TT:s utsända

Fakta: Tysklands mästerskapssvit mot Sverige

Tyskland har inte förlorat på elva raka matcher i mästerskap – VM, OS och EM – mot Sverige. Dessförinnan var det Sverige som hade ett övertag sett till inbördes möten, med två segrar på tre matcher. Nedan syns samtliga 14 mästerskapsmöten mellan länderna.

EM 2017, gruppspel: 0–0, oavgjort.

OS 2016, final: 1–2, förlust.

VM 2015, åttondelsfinal: 1–4, förlust.

EM 2013, semifinal: 0–1, förlust.

OS 2008, kvartsfinal: 0–2, förlust efter förlängning.

OS 2004, bronsmatch: 0–1, förlust.

VM 2003, final: 1–2, förlust efter förlängning.

EM 2001, final: 0–1, förlust efter förlängning.

EM 2001, gruppspel: 1–3, förlust.

OS 2000, gruppspel: 0–1, förlust.

EM 1997, semifinal: 0–1, förlust.

VM 1995, gruppspel: 3–2, vinst.

EM 1995, final: 2–3, förlust.

VM 1991, bronsmatch: 4–0, vinst.

ANNONS