Lucas Bohlin, IK Bergaström, går från klarhet till klarhet på 80 meter. I Världsungdomsspelens final slog han personbästa på nytt, nya rekordnoteringen lyder på 9,83.

Lucas rekordsnabb igen

Stora startfält från över tjugo länder och sol över stadion. Ändå lyste glädjen starkare när rekorden slogs, och det var det många som gjorde.

|

Under tre långa dagar genomfördes den 20:e upplagan av Världsungdomsspelen på Nya Ullevi i Göteborg, och där det till årets tävling var nästan 8000 starter anmälda.

Tävlingen startades året efter VM 1995, då man ville få ungdomar att tävla på VM-arenan, men det skulle visa sig att det inte bara var ungdomarna som ville vara på plats. Detta har inneburit att det varit mycket hög klass i flera grenar genom åren med svenska, danska och finska rekord.

I årets jubileumsupplaga var Erik Jälknäs, Trollhättans FIK, näst bäste svensk med tiden 2.05,25 på 800 meter och som innebar en total sjätteplats.

Här med danskt i topp genom William Devantier på 1.58,65. Bästa svensk var Eriks antagonist Isak Lefvert från Mälarhöjden på 2.03,16.

Flera personbästa

Internationellt motstånd ställdes också Lucas Bohlin, IK Bergaström, mot och han svarade för en strålande löpning när han tog sig till final på 80 meter bland 81 startande.

Lucas fortsätter att rada upp personbästatider och hade 10,05 när han kom ner till Göteborg, men när han åkte hem var personbästat 9,83 och det efter att slutat nia i en internationell final med löpare från både Norge och Danmark:

– Jag har slagit personbästa i varje tävling jag varit med i sedan jag började för tio månader sedan, sa en mycket nöjd Lucas, som numera ligger på Topp 10-listan i Sverige när det gäller sprint.

Lag-EM-löparen Caroline Tegel, trollhättetjejen i IF Göta, noterade 14,05 med krafter kvar i försöken på 100 meter häck, vilket var den näst snabbaste tiden i försöken. Då skall man veta det att Carros heat gick i motvind.

– Det kändes som att jag bara skulle orka två häckar när jag sprang in mig, men försöken var rätt bra ändå. I finalen så gick det lite trögt i början, sedan blev det bättre och bättre, sa Caroline som vann finalen på 13,74 vilket är personbästa i godkänd vind.

Sist ut

Den som var sist ut under helgen var Kevin Hermansson, TFIK, som med en fartökning med trehundra kvar av d-finalen för seniorer på 800 meter fick en liten lucka. Men han kom inte riktigt loss och fick på upploppet se sig passerad av två norrmän. Kevin på tredje plats hade med sina 1.56,27 halvsekunden fram till segern.

Då hade redan hans klubbkamrat David Canmo sprungit både 300 meter (40,09 och seger i c-finalen) och 800 meter i P14 (fyra i a-finalen på 2.05,55.

På 800 meter (F19) var Ester Torstensson, TFIK, sexa med 2.19,13 och Carl Jälknäs tog samma plats på 1500 meter hinder med 4.53,50 i P15.

Dessutom var Hanna Borgemyr, TFIK, åtta i kula med 11.94 i F16-klassen.

Notera till sist också att Anders Gustafsson, Dals Södra, var fyra i seniorerna kula på 10.60.