Viktoria Helgesson, till höger, och klubbens huvudtränare Ishkhan Kirakosian, till vänster, tillsammans med konståkningsklubbens yngre åkare.
Viktoria Helgesson, till höger, och klubbens huvudtränare Ishkhan Kirakosian, till vänster, tillsammans med konståkningsklubbens yngre åkare.

Möte med mästarinna inspirerade konståkare

För några veckor sedan blev den vanliga torsdagsträningen för Konståkningsklubben Trollhättan/Vänersborg något alldeles extra. På isen fick nämligen klubbens huvudtränare, Ishkhan Kirakosian, hjälp av Viktoria Helgesson från Tibro KK.

ANNONS

Viktoria Helgesson bröt ny mark inom svensk konståkning när hon först tog Sveriges första Grand Prix-medalj någonsin, och sedan blev femma vid EM 2011, det bästa svenska resultatet i ett seniormästerskap sedan 1930-talet.

På meritlistan finns även åtta SM-guld, en tiondeplats i VM (2010) och fem guld i The Nordics.

På EM i Stockholm våren 2015 blev det ännu en femteplats för Tibrotjejen, som under hela karriären tränats av mamma Kristina, Kicki Helgesson och Regina Jensen från Tibro KK.

Viktoria avslutade sin framgångsrika karriär som singelåkare efter konståkningens elitseriefinal i våras. Numera är hon engagerad som tränare i både Tibro KK och Skövde KK. Viktoria är också ambassadör för det nationella projektet Jämlik ishall som med stöd från Allmänna Arvsfonden syftar till att göra landets ishallar tillgängliga för fler och strävar för att landets is-resurser fördelas rättvist.

ANNONS

Där är KK TV en av pilotklubbarna och erbjuder sedan ett par säsongen möjlighet till kälkåkning för personer med eller utan funktionshinder.

Genom samarbete med projektet lyckades KK TV engagera Viktoria både som tränare och föreläsare för en kväll. Klubbens alla åkare, från de yngsta till de äldsta, fick ta del av tips och råd på isen.

Efter avslutad träning samlades både åkare och föräldrar till en inspirerande föreläsning där Viktoria berättade om sin konståkningskarriär och hur mycket tid och vilja som krävs om man verkligen vill bli en av de bästa i sporten.

Om det var besöket från Viktoria Helgesson som inspirerade, eller om den envisa träningen nu börjar ge resultat, är svårt att veta, men faktum är att klubbens båda junioråkare; Ellen Nyman och Tilda Bredberg, förbättrade sina prestationer på tävlingen Uddevallapokalen 2015 som arrangerades den gångna helgen i Fridhemshallen.

Ellen låg på en sjunde plats efter lördagens kortprogram; bara nio hundradels poäng upp till fjärdeplatsen. Trots en inte helt felfri åkning på söndagen så fick Ellen domarna med sig i bedömningen av programkomponenterna och slutade på sjätte plats med sammanlagt 75,52 poäng.

Klubbkompisen Tilda Bredberg fick sammanlagt 68,27 poäng och slutade på 13:e plats.

ANNONS

Både Ellen och Tilda förbättrade sina resultat med drygt fem poäng jämfört med föregående tävling. Medföljande tränare Nicolina Lundgren kunde således vara nöjd.

ANNONS