Ett utvilat svenskt landslag ska vara nyckeln till seger i åttondelsfinalen mot Kanada, hoppas Caroline Seger (vänster).
Ett utvilat svenskt landslag ska vara nyckeln till seger i åttondelsfinalen mot Kanada, hoppas Caroline Seger (vänster).

Utvilat Sverige ska knäcka Kanada: "Fördel"

Sverige har roterat kraftigt i startelvan under VM. Kanada har knappt rört sin. Frågan är vilket lag som valt rätt inför åttondelsfinalen på Parc des Princes i Paris.

ANNONS
|

Sverige har använt sig av 18 olika startspelare i sina tre inledande gruppspelsmatcher. Kanadas motsvarande siffra är 13.

Bara fyra spelare i Sverige – Caroline Seger, Hedvig Lindahl, Linda Sembrant och Kosovare Asllani – har startat i samtliga matcher hittills. I det kanadensiska laget har nio av elva spelare varit kvar i startelvan.

Det är tydligt att Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson och Kanadas danske dito Kenneth Heiner-Møller tänkt olika i matchningen av trupperna inför kvällens åttondelsfinal på Parc des Princes.

Sveriges lagkapten Caroline Seger vill låta matchen vara ett facit.

ANNONS

Ovetande rival

- Vi får se hur det har påverkat oss. Helt spontant skulle jag säga att det inte har påverkat oss någonting på grund av att vi är många som spelat som tillsammans under lång tid. Förhoppningsvis är det en fördel med tanke på att många spelare fått lugn och ro och vila, säger innermittfältaren.

Inför Sveriges gruppspelsfinal mot USA (0–2) i torsdags gjorde Gerhardsson hela sju förändringar. Kenneth Heiner-Møller dömer inte honom utifrån det.

- Jag vet inte om han ville vila spelare eller om han gav upp matchen. Men det tror jag inte, eftersom han inte är en sådan typ av tränare. Det kanske var en laguppställning av mer fysiska skäl, säger Heiner-Møller.

Sveriges anfallare Sofia Jakobsson, som spelat i två av tre matcher hittills, tror att den blågula rotationen har varit positiv för laget.

ANNONS

30 grader väntas

- Om man har vilat i en match så är det klart att man sitter på lite extra energi än om man har spelat, det är ju tajt mellan matcherna. Det kan betyda en del, absolut, säger hon.

I uppladdningen inför VM-åttondelsfinalen har värmen i Paris varit en snackis. Vid avsparkstiden 21.00 väntas runt 30 grader i den franska huvudstaden.

Sveriges medicinska team har varit noggrant med att undersöka spelarnas urinkoncentration och vätskebalans under de senaste, varma dagarna. Prover har tagits för att se till spelarnas hälsa.

- De spelarna som inte ligger rätt i vätska är man på. Sedan har vi service under hela tiden, på träning och hela den delen. Sömn är naturligtvis också viktigt. Vi hade en väldigt sen match senast (mot USA) och fick en liten dygnsrytm där vi var på hotellet vid två-, tretiden (på natten). Som det ser ut nu börjar vi komma rätt med de här bitarna, säger Peter Gerhardsson.

ANNONS

Vilken startelva Peter Gerhardsson väljer mot Kanada presenteras klockan 19.45. Matchen börjar 21.00.

Paris, TT:s utsända

ANNONS