Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Vänersvallen Syd ska ett få välbehövligt lyft

Sportcentrum i Vänersborg kommer att få sin andra full­goda konstgräsplan för 11-mannafotboll. Det är gamla Isstadion, som numera heter Vänersvallen Syd, och är i stort behov av renovering, som ska ställas i ordning under fyra sommarmånader.

Det började med en skrivelse från Vänersborgs IF och Vänersborgs FK, där de båda klubbarna påpekade behovet av ytterligare konstgräsplaner för att möta det ökade behovet.

Och nu har man kommit fram till en nygammal lösning.

– Att renovera Isstadion blev snabbt huvudspåret, där finns i dag både omklädningsrum, belysning, sekretariat och utrymme för press, säger Peter Nilson, enhetschef vid Arena Fritid.

Alternativet var konstgräs vid Tärnan, men så blir det inte, det var Vänersborgs FK och Vänersborgs IF överens om när frågan ställdes.

Arbetet vid Vänersvallen Syd kommer att starta inom kort, med att man river den gamla ståplatsläktaren ut mot Gropbrovägen.

– Vi börjar så fort vi får rivningslov, säger Bengt-Åke Andersson, förvaltare vid Fastighetsenheten.

Sedan ska 8-9 mil slang i den gamla grusbädden plockas upp, och marken dräneras om. Schaktmassorna som grävs undan blir både en ljuddämpande vall mot Gropbrovägen och underlag för läktare.

– Alternativet just nu är en läktare enligt den modell som finns på Vänersvallen Nord, säger Peter Nilson.

Syd kommer att stängas av för spel mellan maj-augusti, och planer vid Tärnan, Onsjö och ytan mellan Arena Vänersborg och rugbyplanen ska ställas i ordning, den senare för både fotboll och rugby, som ersättning under tiden som arbetet med Vänersvallen Syd pågår.

När allt är klart kommer Sportcentrum att ha två fullgoda konstgräsplaner för 11-mannafotboll, och två gräsplaner för 7-manna.

Både Vänersborgs FK och Vänersborgs IF är försiktigt positiva:

– Det är ett steg i rätt riktning, och absolut nödvändigt, men behovet är mycket större, på sikt behöver vi ännu fler konstgräsplaner, säger VFK:s Joakim Sunnerdahl.

VIF:s Rune Malm:

– Det är bra att det äntligen görs något, det har varit många turer fram och tillbaka. VIF och VFK är två växande föreningar, vi slåss om varje minut.

Sedan är av allt att döma turen kommen till Vargön.

– Konstgräs på Hallevi 2019 ligger i Mål- och resursplanen, säger Nilson.

Vad är nästa projekt på Sport-centrum?

– Sittplatsläktare i ishallen (belägen över spelarbåsen), och byte av köldmedia, från saltlösning till ammoniakvatten, säger Bengt-Åke Andersson.

Fotnot: Planens mått på Vänersvallen Syd blir 105x65 meter, medan hela gräsytan får måtten 111x71 meter.