Nils van der Poel har ett nytt projekt på gång.
Nils van der Poel har ett nytt projekt på gång. Bild: Claudio Bresciani/TT

van der Poels nya projekt: fler OS-guld

Nils van der Poel har avslutat sin egen elitkarriär, men 26-åringen från Trollhättan är inte klar med att bidra till idrottsliga framgångar.
Nu ska 26-åringen hjälpa andra – genom ett nystartat bolag.
– Jag ska fortsätta att verka för fler svenska OS-guld, säger han.

ANNONS
|

Vintern närmar sig och skridskosäsongen har nyligen börjat. Men den dubble OS-guldmedaljören Nils van der Poel är inte med.

26-åringen meddelade ju i slutet av den gångna säsongen att den skulle bli hans sista som hårdsatsande, vilken han också avslutade med att vinna guld i allround-VM efter de två gulden i Peking-OS som var det stora målet.

Lite mer än ett halvår senare fortsätter han att vara helt tillfreds med att inte elitidrotta längre.

– Absolut. Men det är klart att jag saknar det. Nu börjar tävlingarna komma i gång och när jag ser ett resultat tänker jag att det där kan jag göra bättre, säger van der Poel.

ANNONS

Han fortsätter:

– Men jag är inte längre villig att leva livet på det sättet. Jag tror att jag behöver någon annan stimulans för att utvecklas som person, säger han.

Idrottare hörde av sig

Nils van der Poel hade kallat till presskonferens under fredagen. Men det handlade alltså inte om att han skulle snöra på sig skridskorna igen eller påbörja en elitsatsning i en annan idrott.

I stället ska han hjälpa andra idrottare nå framgångar.

Direkt efter OS-gulden i Peking offentliggjorde Nils van der Poel sin tränings- och levnadsfilosofi som tagit honom till den absoluta toppen, vilket väckte stort intresse hos många elitsatsande idrottare både i Sverige och runtom i världen. Flera valde att applicera van der Poels upplägg på sitt eget och nu ska 26-åringen från Trollhättan ta det vidare.

Han berättar att idrottare som simmaren Victor Johansson och långdistanslöparen Andreas Almgren har hört av sig under året om tips och råd – men även svenska OS-medaljörer.

I det nystartade bolaget Sports & Relations ska han ha en mentor- och rådgivarroll. Tillsammans med Urban Johansson, vd i försäkringsbranschen, och tidigare skridskoåkaren Björn Forslund, ligger han bakom det nystartade företaget.

Bland annat vill man hjälpa idrottare att bygga ekonomiska förutsättningar, bygga ett varumärke men framför allt att skapa sportsliga framgångar som ska generera i fler svenska OS-guld.

ANNONS

– Jag ska fortsätta att verka för fler svenska OS-guld. Men jag ska göra det på ett helt annat sätt, säger Nils van der Poel.

Hittills är skidåkaren Fredrik Andersson, som vann femmilen på SM i våras, knuten till projektet. Idrottare ansöker själva för att få vara med och man vill både ha med etablerade idrottare samt kommande idrottsstjärnor.

Konkurrerar inte med SOK

Svenska olympiska kommittén (SOK) har projekten Olympisk offensiv samt Topp och talang-programmet för att hjälpa svenska olympier. Men van der Poels satsning är inget som kommer att konkurrera med det. Faktum är att 26-åringen lånade SOK:s lokaler för fredagens pressträff.

– Vi vill stötta svenska olympier och unga blivande olympier och det är jag övertygad om att SOK ser på med goda ögon, säger van der Poel.

Gäller det bara svenska idrottare?

– Inledningsvis börjar vi där. Vart det tar vägen vet vi inte men företagsnamnet är ju engelskt av en anledning, säger han.

Fakta: Nils van der Poel

Född: 25 april 1996.

Sport: Skridsko. Men har har lagt ner sin elitsatsning.

Främsta meriter: OS-guld på 5 000 meter 2022 (nytt olympiskt rekord, 6.08,84), OS-guld på 10 000 meter 2022 (nytt världsrekord 12.30,74), VM-guld på både 5 000 och 10 000 meter 2021, guld i allround-VM 2022 (svenskt rekord: 148,696). Världsrekord på 5 000 meter (6.01,56). Guld på junior-VM på 5 000 meter 2014 och 2015.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS