Fridolina Rolfö har gjort ett mål hittills i VM.
Fridolina Rolfö har gjort ett mål hittills i VM.

Världsstjärnans hyllning: Ser hur bra hon är

I Tyskland vet de redan om Fridolina Rolfös kvaliteter. Nu får resten av fotbollsvärlden också se dem, säger nya lagkompisen, Wolfsburgs Pernille Harder, om den svenska VM-stjärnan.

ANNONS
|

Fridolina Rolfös problem har aldrig varit brist på kvalitet och potential. I stället är det de många skadeproblemen som har bromsat upp karriären.

Även inför VM fanns det, trots hennes starka vårsäsong i Bayern München, en oro för om kroppen skulle hålla. Hittills har det dock gått som smort och 25-åringen har startat tre av fyra matcher och varit en av Sveriges bästa spelare.

- Jag känner att jag har vuxit som spelare, jag har fått ta ett större ansvar. Jag har utvecklats i min position och har fått mycket speltid. Jag känner att jag kan vara med och bidra i anfallsspelet och skapa chanser, säger Rolfö inför lördagens kvartsfinal mot Tyskland.

ANNONS

Bekanta motståndare

Motståndet blir speciellt för henne. Hon har spelat i tyska Bundesliga sedan 2017, fram till nu i Bayern München och från och med nästa säsong i Wolfsburg.

- Det är en otroligt speciell känsla, men jag ser det också som en rolig chans att vinna mot dem.Det är en motståndare som jag känner till utan och innan, så det ska bli otroligt intressant att möta dem, säger Rolfö.

Självklart har också motståndarna koll på Fridolina Rolfö. Giulia Gwinn är ett troligt tyskt val som högerback mot Sverige, och kan därför hamna i många dueller med Rolfö, som oftast startar till vänster i anfallet.

- Vi känner till henne väldigt väl, det är en väldigt snabb och teknisk spelare, men vi vet vad som väntar. Vi kommer att vara redo, säger 19-åriga Gwinn.

Hyllas av Harder

En annan som har stött på Rolfö många gånger är den danska storstjärnan Pernille Harder. Från och med nästa säsong slipper hon dock spela mot svenskan. Rolfö är klar för spel i Harders klubb, regerande mästaren Wolfsburg, efter sommaren. Då blir de lagkamrater på nytt, precis som tidigare i damallsvenska Linköping.

ANNONS

- Det blir jätteroligt att få ”Frido” till Wolfsburg både på och utanför planen. Vi är väldigt bra kompisar från tiden i Linköping och hon är en väldigt bra spelare, säger Pernille Harder till TT.

Danskan säger att Rolfö redan är en respekterad spelare i Tyskland, men att det kanske är först nu, när hon har varit skadefri en längre period, som hon har kunnat visa upp allt hon kan. VM kan bli svenskans stora internationella genombrott, säger Harder.

- Ja, det tror jag helt säkert. Jag hoppas det i alla fall. Det förtjänar hon. Hon har varit skadad mycket, men när hon inte är skadad så ser man hur bra hon är. Hon tar initiativ i matcherna, hon har ett bra vänsterskott och bra teknik trots att hon är en stor spelare.

- Hon har varit en Bayerns viktigaste spelare så fort hon har varit frisk. Jag tror att det är därför Wolfsburg ville ha henne, för de har sett vad hon kan. Det har alltid varit en av de spelarna som vår backlinje ska ha mest koll på.

ANNONS
Fougères, TT:s utsända

Fakta: Fridolina Rolfö

Född: 24 november 1993 i Kungsbacka (25 år).

Position: Anfallare.

Klubbar: Jitex (2011–2013), Linköping (2014–2016), Bayern München (2017–2019), Wolfsburg (2019–).

Landskamper/mål: 39/9.

Meriter: SM-guld (2016), svenska cupen (2014, 2015), silvermedalj i OS (2016), guld i U19-EM (2012).

ANNONS