Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Henrik Stenson under första rundan i US Masters.
Henrik Stenson under första rundan i US Masters. Bild: Christer Höglund/TT

Vattenbesök grumlade Stensons start i Masters

I 15 hål gjorde Henrik Stenson en stark förstarunda i US Masters. Sedan grumlades dagen av ett slag i vattnet på 16:e – och Stenson slutade på 73 slag.

Henrik Stenson behöver inte skämmas för sin start i årets första major, men han lär nog gräma sig en del över utslaget på Augusta Nationals korta och förhållandevis lätta 16:e hål. Den svenske golfstjärnan kom dit ett slag under par, efter en färsk birdie på 15:e, när han missade till vänster och bollen studsade ned i vattnet bredvid greenen.

Stenson fick droppa, lämnade senare hålet med en dubbelbogey – och ett under par var plötsligt ett över.

Dålig form

45-åringen kom till sitt 16:e raka Masters, som i värsta fall också kan bli karriärens sista, efter att ha missat kvalgränsen i sex raka tävlingar i år – ett nytt bottenrekord i karriären. Med tanke på det var Stensons inledning ändå en positiv överraskning, även om spelet var allt annat än felfritt.

Redan på första hålet blev han varse hur förrädisk den mytomspunna banan i Augusta kan vara runt greenerna. Stensons inspel var bara några centimeter från att ge en bra birdieputt, men i stället rann bollen av greenen och gav ett svårt chipläge med bogey som följd.

Men han repade sig snabbt med en birdie direkt på andra hålet. Även på nästa par 5-hål – åttan – blev det birdie och Henrik Stenson kunde räkna ihop 35 slag efter nio hål.

Svårspelat

Tuffa Augusta är ovanligt hård, snabb och svårspelad i år och Stenson kämpade hårt för att hålla ihop scoren när spelet inte var på topp. På hål 10 sänkte han en tiometersputt för par, på hål 11 missade han inspelet rejält till höger och bollen träffade sånär Stewart Cink som stod och skulle slå ut på tolvans tee.

Det blev bogey på elvan och även på tolvan – där Stenson slog utslaget i bunkern – innan han avslutade "Amen Corner" med en birdie på 13:e. När Stenson sedan också rullade i birdien på 15:e innebar det att han hade gjort birdies på samtliga fyra par 5-hål. Sedan kom den där försmädliga dubbelbogeyn innan rundan avslutades med två raka par.

Stenson gick ut i en av de första bollarna på torsdagsmorgonen och låg ungefär i mitten av resultatlistan när han vid Augustas klubbhus signerade scorekortet på 73 slag, ett över par. Fyra slag skiljde i det läget upp till en kvintett som ledde på –3.

Totalt 88 spelare är med i Masters, de 50 bästa får spela vidare efter två rundor.

Carl Göransson/TT