Vegas firar segern över Colorado i NHL-ishockeyn.
Vegas firar segern över Colorado i NHL-ishockeyn. Bild: JASON FRANSON/The Canadian Press/AP/TT

Vegas tog topplacering – Hedman skadad

Med bara sekunder kvar av förlängningen besegrade Vegas Colorado i seedningskvalet i NHL-ishockeyn. Vegasmålvakten Robin Lehner räddade 32 puckar i 4–3-vinsten. I mötet mellan Philadelphia och Tampa Bay lämnade Victor Hedman isen med en vristskada.

ANNONS

Med 16 sekunder kvar av förlängningen satte Vegas Alex Tuch den avgörande pucken mot Colorado och laget rankas därmed etta i västra konferensen.

Härnäst väntar Chicago för Vegas.

– Det blir kul att möta dem, det är ett bra lag och jag har stor respekt för dem, säger Robin Lehner om sin tidigare klubb.

Avgjordes i slutsekunderna

Både Vegas och Colorado var redan klara för åttondelsfinal och det så kallade seedningskvalet handlade om att, på pappret, kunna få ett lättare motstånd senare i slutspelet. Vegas, som vann matchen mot Colorado i Edmonton med 4–3, möter nu åttonderankade Chicago när Stanley Cup-slutspelet drar i gång. Tvåan Colorado möter sjunderankade Arizona.

ANNONS

– Ju högre rankning desto lättare fortsättning. Så är det. Det finns ingen enkel väg när slutspelet startar, men det finns definitivt några alternativ som är lite enklare än andra, sade Vegas-tränaren Peter DeBoer till nhl.com i fredags.

Vegas gjorde matchens första mål i början av andra perioden då Jonathan Marchessault tippade in ett skott av Shea Theodore efter en passning av William Karlsson.

Marchessault gjorde sitt andra mål i början av tredje vilket gav Vegas ledningen 3–2. Den ställningen höll sig tills det var dryga minuten kvar av perioden då Colorados JT Compher satte 3–3 och tog mötet till förlängning.

Förlängningen var mållös fram till slutsekunderna då Alex Tuch efter en passning från Mark Stone fick in ett handledsskott från vänsterkanten.

Hedman skadad

I nattens andra seedningsmöte i Toronto besegrade Philadelphia Tampa Bay med 4–1. Nicolas Aube-Kubel gjorde två av Philadelphias mål där den svenske Tampa Bay-backen Victor Hedman haltade av isen i första perioden med en skadad högervrist.

– När Victor, en spelare som alltid är med i snacket om Norris Trophy (priset för grundseriens bästa back), är borta så skapar det ett hål i laget, sade tränaren Jon Cooper till Tampa Bay Times efter matchen.

– Det är ett tufft, tufft jobb att fylla tomrummet men vi måste göra det kollektivt. Det kommer inte vara en person som kan kliva in och ensam ersätta Victor Hedman, sade Hedmans backkollega Kevin Shattenkirk efter förlusten.

ANNONS

Även Philadelphia och Tampa Bay är slutspelsklara och med vinsten rankas Philadelphia etta bland lagen i östra konferensen, och möter Montreal i åttondelsfinalen. Tampa Bay möter antingen Toronto eller Columbus.

Emma Gyllestad/TT

Fakta: Playoff och seedningskval

NHL-ishockeyns Stanley Cup-slutspel har i år ett specialutformat upplägg. 24 lag, till skillnad från normala 16, deltar och samtliga matcher spelas i de kanadensiska städerna Edmonton och Toronto, där lagen också bor, för att undvika risken för smittspridning av covid-19.

Grundserien avbröts i förtid och de fyra bästa lagen från respektive konferens, när tabellen avslutades, är direktkvalificerade till åttondelsfinalerna som, i vanlig ordning, spelas i bäst av sju matcher. Men för att seeda lagen inför slutspelet spelar Boston, Tampa Bay, Washington och Philadelphia (i den östra konferensen) samt St Louis, Colorado, Vegas och Dallas (västra) i två gruppspel där alla möter alla en gång. Seedningen ligger sedan till grund för hur lagen senare möts i slutspelet.

16 lag gör samtidigt upp om de åtta återstående platserna i åttondelsfinalspelet. De möts i åtta så kallade playoff-möten i bäst av fem matcher där ställningen är som följer.

Östra konferensen:

Pittsburgh–Montreal, 1–3 i matcher (Monteral vidare)

Carolina–New York Rangers, 3–0 (Carolina vidare)

New York Islanders–Florida, 3–1 (New York Islanders vidare)

Toronto–Columbus, 2–2

Västra konferensen:

Edmonton–Chicago, 1–3 (Chicago vidare)

Nashville–Arizona, 1–3 (Arizona vidare)

Vancouver–Minnesota, 3–1 (Vancouver vidare)

Calgary–Winnipeg, 3–1 (Calgary vidare)

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS