Marcus Berg firar sitt 2–0 mål mot Ryssland på Friends i november förra året. Arkivbild.
Marcus Berg firar sitt 2–0 mål mot Ryssland på Friends i november förra året. Arkivbild.

Veteranen Berg hyllar talangen Isak

Landslagsveteranen Marcus Berg hyllar talangen Alexander Isak efter veckans träningar. Men är tiden redan nu mogen för båda på planen samtidigt?

ANNONS
|

Förbundskaptenen Janne Andersson ställde både Isaac Kiese Thelin och John Guidetti åt sidan när han tog ut truppen till EM-kvalstarten mot Rumänien (Friends, lördag) och Norge (Ullevål, tisdag).

In kom Isak, 19.

Och kvar är Berg, 32. Hungern och motivationen är densamma som tidigare – trots att han går in i sin tolfte landslagssäsong.

TT: Vad driver dig att fortfarande vara här?

- Bra fråga. Tanken efter VM var väl att sluta, men sedan kände jag att så länge jag håller och Janne och Peter (Wettergren, assisterande förbundskapten) tar ut mig... Det är det här jag tränat för i hela mitt liv, att få vara med och prestera. Att spela för landslaget är det största som finns och varför ska man säga nej till det?

ANNONS

- Det är inte alla som får den chansen och då tyckte jag och de som står mig nära att jag ska köra så länge det håller.

"Ser jätteintressant ut"

Ett nytt år gav en ny bekantskap. Efter några träningar på Friends är Berg imponerad av Alexander Isak.

- Jag har precis stått och hyllat honom och jag ska nog inte höja honom för mycket, säger Berg sedan han växlat från tv-bolagens intervjuer till skrivande medier.

Men han gör precis det. Höjer Isak.

- Han är jätteduktig. Jag har inte sett honom tidigare. Han är otroligt avslappnad med bollen och en bra avslutare. Han ser jätteintressant ut och det är kul att han får chansen här. Det har sett riktigt bra ut på träningarna, säger Berg.

ANNONS

Och fortsätter:

- Han verkar otroligt smart, rör sig bra. Vi har inte spelat så mycket på stor plan tillsammans, men man ser att han har touchen och ögat. Han kommer att ha en bra framtid, helt klart.

Fortsätter med Claesson?

Tidigare anfallspartnern Ola Toivonen stängde dörren till vidare landslagspel efter VM i somras. Janne Andersson testade flera spelare bredvid Berg innan han fastnade för Viktor Claesson i Nations League-avslutningen mot Turkiet och Ryssland.

Det troliga är att duon inleder mot Rumänien på lördag.

Berg om Claesson:

- Han är en kraftfull, smart, teknisk spelare som har det mesta. Jag tror att det är tufft för motståndarna att spela mot två anfallare där en möter och en går i djupet varje gång. Det är framför allt de styrkorna vi har tillsammans. Vi har gjort det bra och kan nog utveckla vårt spel än mer.

ANNONS

I kvalet till VM i Ryssland vräkte Berg in bollar varpå han gick in i en 16 landskamper lång måltorka. Berg brände chanser i parti och minut. Hos fler än en och annan svensk landslagssupporter blev han nästan ett skämt.

Efterlängtad fullträff

2–0-målet mot Ryssland i Nations League i förra årets sista landskamp var betydligt mera efterlängtat än han nog vill erkänna utåt. Nu, fem månader senare och på sista trappsteget till EM-kvalet, hanterar han det hela med den distans tiden skänker.

- Det var skönt, men samtidigt hade jag inte kommit med någon annan känsla till de här matcherna om jag inte hade gjort mål.

- Jag hade kommit hit med samma inställning för att hjälpa laget, säger Marcus Berg.

TT

Fakta: Marcus Berg

Född: 17 augusti 1986 i Torsby.

Familj: Hustrun Josefine och barnen Jolie, Leonel och Mateo.

Bor: Al Ain, Förenade arabemiraten.

Klubb: Al Ain FC.

Tidigare klubbar: IFK Velen, Torsby, IFK Göteborg, Groningen, Hamburg, PSV Eindhoven (lån), Panathinaikos.

Landskamper/mål: 67/19.

Landslagsdebut: 6 februari 2008 mot Turkiet (0–0).

ANNONS