Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Vilda segerglädjen – Fredricson tog hem Jerringpriset

Det stod i slutändan mellan ryttaren Peder Fredricson och golfaren Henrik Stenson i kampen om Jerringpriset. Det blev Peder Fredricson som vann.

Det är det kanske mest ärofyllda priset inom svensk idrott. Jerringpriset där det svenska folket är med och röstar fram årets bästa idrottare inom svensk idrott. Stjärna efter stjärna har fallit bort sedan de första nomineringarna släppets. Under Idrottsgalan stod det klart att det stod mellan ryttaren Peder Fredricsson och golfaren Henrik Stenson.
– Först och främst handlar det om att vinna det svenska folkets hjärtan. Sen handlar det ju om att få röster, säger en av prisutdelarna, Torgny Mogren från scenen.

Se också bildkavalkaden: Här anländer stjärnorna till Idrottsgalan

De två, Fredricson och Stenson zoomades in länge innan det förkunnades att det var Peder Fredricson som tog hem Jerringpriset. Uppe på scenen var han märkbart rörd och tackade allt och alla – särskilt sin häst.
– Han är en häst utöver det vanliga. Helt exceptionell! Jag delar priset med min häst, säger han.

Prestationen från Fredricson som ledde fram till Jerringpriset kom under sommarens OS i Rio. Där var han och hästen All In felfria de två finalomgångarna och gick till omhoppning – tillsammans med fem andra ekipage. Även i omhoppningen var Fredricson och hästen felfria vilket ledde till ett OS-silver.
– Det starkaste minnet jag har från Rio är när jag väntar på att få gå in och jag känner hans andetag. Innan man travar in måste man vara helt fokuserad och helt avspänd. Det närmaste jag kan komma är att kalla det för magiskt. Det är min sport, det är ridsporten, säger Fredricson.

Från scenen passade han även på att hylla och tacka familjen för allt stöd han får.
– Jag vill tacka min familj för all kärlek och stöd och för att ni står ut med att jag nästan aldrig är hemma. Tack allihopa. Wow... att stå här i Globen och hålla Jerringpriset är helt otroligt. Det här priset visar hur stort ridsporten är ute i landet. 

Henrik Stenson fick alltså se sig besegrad av Peder Fredricson, men mådde ganska bra ändå – Stenson vann priset som bäste manlige idrottare.
Att Stenson skulle tilldelas Bragdguldet var klart sedan tidigare och i Globen fick han också ta emot priset som Årets manlige idrottare.
– Det är alltid kul att få uppskattning för prestationerna och framgången som man har haft, säger han och fortsätter. 
– Det är en karriär nu som egentligen har innehållit allting, så vi kan inte vinna andra typer av tävlingar. Vi kan bara vinna fler och det är det jag satsar på de sista åren i karriären – att vinna fler majors.