Fotbollslandslagets kock Dick Broström utanför spelarhotellet i Parigné, sex mil nordost om Rennes där Sverige möter Tyskland i VM-kvartsfinal på lördag.
Fotbollslandslagets kock Dick Broström utanför spelarhotellet i Parigné, sex mil nordost om Rennes där Sverige möter Tyskland i VM-kvartsfinal på lördag.

VM-kocken: "De kan äta pannkakor varje dag"

Ingen sushi. Ingen råbiff. Men en väldig massa pannkakor, stuvade makaroner och lingonsylt. Nej, det är inte matsedeln för en förskoleklass. Det är vad de svenska spelarna äter under fotbolls-VM.

ANNONS
|

Ute på den bedårande landsbygden i Bretagne står en klassiskt franskt skolad kock och pratar om havregrynsgröt.

Dick Broström är fotbollslandslagets matlagare under VM, och han har att göra. Men franska klassiker som sjötunga meunière, inälvskorven andouillette och kalvnjure med senapssås hamnar inte på menyn.

Det gör honom ingenting.

- De franska kockarna vill ju göra fransk mat, men vi håller oss till vår meny. Och det blir mycket svensk husmanskost, säger Dick Broström.

ANNONS

Räkost och kaviar

Inför varje ny spelort sätter han ihop menyer utifrån spelarnas önskemål, och anpassar sedan maten utefter läkarnas och dietisternas rekommendationer.

Ungefär fem mål mat om dagen blir det. Varje dag inleds med havregrynsgröt. På bordet måste också finnas både skinkost, räkost och Kalles kaviar. Sedan fortsätter dagen i den blågula gastronomins tecken.

- Man har en diskussion om vad de vill ha mer av och vad de vill ha mindre av. Och det de vill ha är ju pannkakor. Och köttbullar. Och stuvade makaroner. Det är bra att man får känna sig som hemma, säger Dick Broström.

Dyra lingon

Inget är förbjudet men mat som inte är tillagad, sushi och råbiff exempelvis, undviks. De flesta råvarorna köps på plats, men inte alla.

- Vissa saker har vi haft med oss från Sverige. Som för att göra raggmunk med fläsk, då tog jag med mig fläsk från Sverige.

ANNONS

- Och lingonsylt fick vi i en specialleverans från Arlanda. Det var dyra lingon, men bra lingon.

Spelarnas kravbild är enkel, säger Broström, då alla tycker om ungefär samma saker. Ingen kräver heller helt vegetarisk kost, men ett fåtal är laktos- eller glutenintoleranta.

Bärgalna

Till efterrätt är det framför allt en sak som spelarna trycker i sig (förutom pannkakor).

- De äter mycket bär. De franska kockarna har varit väldigt chockade över hur mycket bär och frukt vi äter, om man jämför med de andra lagen.

Före match är det pasta som gäller, i synnerhet med köttfärssås. Efter match är det inte oväntat...

- Pannkakor. Det är det som de vill ha mest. Det skulle de kunna ha varje dag, men vi hejdar dem lite.

ANNONS

Eftersom Dick Broström brukar gå på de svenska matcherna tvingas han därför ha god framförhållning. Redan på morgonen tar han fram laggen för att steka pannkakor. Många pannkakor.

- Vi är uppe i 7–8 liter pannkakssmet. Så det tar en liten stund.

Parigné, TT:s utsända

ANNONS