Hedvig Lindahl, som har hudsjukdomen vitiligo, måste vara extra försiktig i solen under fotbolls-VM.
Hedvig Lindahl, som har hudsjukdomen vitiligo, måste vara extra försiktig i solen under fotbolls-VM.

VM-stjärnan om sjukdomen: "Folk borde veta"

Den franska Rivieran bjuder på sol och värme. Efterlängtat för vissa i det svenska fotbollslandslaget. Tuffare för andra. Hedvig Lindahl har hudsjukdomen vitiligo.

ANNONS
|

På Instagram har Sveriges målvaktsstjärna publicerat en video där hon smörjer in sina armar med solskyddsfaktor. Inget speciellt med det, egentligen.

Men för Hedvig Lindahl är det extra viktigt att skydda sig mot solen i Nice, vilket hon ville uppmärksamma.

- Jag fick lite feeling där och då. Jag kände att det här borde folk veta, vad jag håller på med innan jag ska ut i solen. Det är inte bara att gå ut i solen för mig, jag behöver smörja in hela kroppen och sedan har jag på mig solhatt och solglasögon och långärmat och allt möjligt.

ANNONS

Utmaning på planen

Hon har gjort det tidigare, passat på att under mästerskap lyfta sin hudsjukdom, vitiligo, som gör att hon i stort sett inte har något pigment kvar alls på kroppen, och därmed saknar det naturliga skyddet.

- Det är väldigt många som lider där ute, upp till två procent av världens befolkning har den sjukdomen, säger Lindahl.

För Lindahl blir det också en utmaning på fotbollsplanen. På söndag väntas soligt väder i Nice när Sverige möter Thailand redan klockan 15 på eftermiddagen.

- Självklart blir det lite annorlunda för mig, jag behöver tänka på den grejen också, så att jag inte bränner sönder mig.

- Men jag har bra grejer som håller länge, trots att jag svettas. Och så brukar jag fylla på i halvtid, säger Lindahl, som trots Thailands brakförlust mot USA varnar för motståndarnas kontringsspel.

ANNONS

Fått fina reaktioner

- Ett lag som förlorat med 0–13 vill inte göra det igen. Man vill aldrig vara det laget som spelar mot dem som nyss har förlorat med 0–13, för man vet att de kommer göra en mycket bättre match.

Reaktionerna på Instagram-inlägget om hennes hudsjukdom har varit fina.

- Det verkar ha gått hem, folk tyckte om det. Egentligen var budskapet att oavsett hur vi ser ut så ska vi tycka om den vi är. Jag har varit ute många gånger i de här miljöerna och mått dåligt av blickar och så, men nej, där är jag inte nu. Och dit kan alla komma, säger Lindahl.

Nice, TT:s utsända

Fakta: Vitiligo

Vitiligo är en hudsjukdom som innebär fläckvis förlust av pigmentceller i ytterhuden, som gör de drabbade områdena vita.

Sjukdomen kan bryta ut i vilken ålder som helst, men oftast i tonåren. De vanligaste ställena för pigmentförändringarna är runt munnen, ögonlocken, armhålor, händer, fötter, armbågar, knän och genitalt.

Fläckarnas utbredning ökar oftast sakta under årens lopp.

Källa: Svenska vitiligoförbundet

ANNONS