Finlands Kaapo Kakko firar efter ett av sina sju VM-mål.
Finlands Kaapo Kakko firar efter ett av sina sju VM-mål.

VM:s hetaste: Kakko och Vasilevskij

VM i Slovakien har blivit åtta lag fattigare. Men stjärnglansen består. Kaapo Kakko och Andrej Vasilevskij är två av kvartsfinalernas hetaste spelare som gör upp om guldet.

ANNONS
|

Efter sju gruppspelsomgångar försvann hemmanationen och forwarden Ladislav Nagys, 36 mål på 122 matcher, sista match i landslagströjan följdes av en fin hyllning från publiken i Kosice i samband med straffsegern mot Danmark.

Hockeyfansen i Slovakien – boende och ditresta – kan dock vara lugna.

Det ska spelas många matcher till.

Och dessutom lär det bjudas på fin underhållning då flera av mästerskapets allra hetaste spelare nu inleder guldjakten med kvartsfinalerna.

Kaapo Kakko, 18, Finland.

Tonåringen från Åbo har tagit VM med storm och gav Finland en drömstart i turneringen med bland annat två mål mot Kanada och tre mot Slovakien. Efter gruppspelet står forwarden på sju mål och en assist. Tillsammans med den amerikanske centern Jack Hughes toppar han seedningsrankningen inför NHL-draften.

ANNONS

Nikita Kutjerov, 25, Ryssland.

NHL:s poängligavinnare är givetvis VM:s största stjärna. Vräkte in 128 poäng, 41 mål och 87 assist, den gångna säsongen. Nominerad till Hart Trophy, priset som NHL:s mest värdefulle spelare. Och visst är Tampa Bay-spelaren även i toppen av poängligan i VM, med sex mål och nio assist är han bara två poäng sämre än William Nylander.

Andrej Vasilevskij, 24, Ryssland.

Fyra insläppta puckar mot Tre Kronor innebar att Tampa Bay-målvakten tappade förstaplatsen i rankningen. Men fem segrar på fem matcher, två nollor och 94,57 i räddningsprocent säger ändå en hel del. Dessutom var han NHL:s vinstrikaste målvakt i grundserien med 39 segrar och är nominerad till Vezina Trophy, priset som NHL:s bäste målvakt.

William Nylander, 23, Sverige.

Efter en tuff säsong i Toronto – där han anslöt till laget först efter en långdragen kontraktsförhandling – tackade han ja till VM-spel. Och där han har lyst med teknisk briljans, defensivt slit och framför allt poäng. Med 17 poäng, 5+12, toppar han poängligan.

Filip Hronek, 21, Tjeckien.

Den gångna säsongen hoppade backen mellan NHL-laget Detroit och dess farmarlag. I VM har han blivit en av Tjeckiens nyckelspelare. Med tre mål och sju assist toppar han backarnas poängliga och är en anledning till varför laget tog andraplatsen i gruppen bakom dominanten Ryssland.

ANNONS
Kosice, TT:s utsände

ANNONS