Hampus Wanne satte 13 mål i premiärmatchen mot Bahrain i sommar-OS i Tokyo.
Hampus Wanne satte 13 mål i premiärmatchen mot Bahrain i sommar-OS i Tokyo. Bild: Pavel Golovkin/AP/TT

Wanne öser in mål: "Har bra självförtroende"

Svenska herrlandslaget har fått en bra start poängmässigt i OS i Tokyo. En bidragande orsak är Hampus Wanne – totalt 21 mål på två matcher.
– Jag tycker att mitt självförtroende är bra, och det beror mycket på lagkamraterna, säger han.

ANNONS

En målskytts största motståndare är kanske inte laget på andra sidan. Utan de egna inre demonerna.

Och 27-årige Hampus Wanne, till vardags i den tyska klubben SG Flensburg-Handewitt, verkar ha hittat ett inre lugn.

I lördags slog Sverige Bahrain med 32–31. Vänstersexan satte 13 mål. Och i måndags besegrades hemmanationen Japan med 28–26. Då fick han till åtta.

Ändå är Hampus Wanne inte nöjd.

– Visst, det är många mål, men jag har också fått många lägen. Nöjd är man i princip aldrig, i alla fall inte jag.

Han fortsätter:

– Det är mer att jag kanske har skjutit för fort eller för hårt eller vill för mycket. Det blir väldigt mycket hårda skott och på kanten kan det vara bra att gå på lösa skott ibland också.

ANNONS

OS-debutant

Det är 27-åringens fjärde mästerskap – först EM 2018, VM 2019, VM 2021 och nu OS-premiär. Trots tyngden som ett stort mästerskap kan innebära håller han sig lugn och övertänker inte situationerna.

– Får jag ett läge som jag tycker är skapligt så kommer jag alltid ta det, vare sig jag har missat två innan. Jag tycker att mitt självförtroende är bra och det beror mycket på att lagkamraterna sätter mig i de lägena, säger Wanne.

Han trivs ute på plan och kan njuta av att spela OS – trots att världens blickar är riktade mot en.

– Jag vill väldigt mycket och känner mig väldigt motiverad. Jag vill verkligen att vi ska vinna de här handbollsmatcherna. Jag springer inte runt och tänker på mig själv så mycket.

Herrlandslaget spelar en handboll som han gillar. Förbundskapten Glenn Solberg och den assisterande tränaren Martin "Boken" Boquist har samtidigt gett honom en "stor roll", enligt Wanne själv.

– Så det är bara att utnyttja det och ha roligt. Man vill inte lägga för stor press på sig. Jag tycker att ett OS ska vara roligt i första hand, och det tycker jag verkligen det är.

Har fått kritik

Även om Sverige tagit två poäng i varje match hittills har laget fått kritik för att inte hitta rätt i spelet. Bland annat försvaret har kritiserats.

ANNONS

Wanne, som utsågs till Årets spelare 2021, tycker att Blågult släppt in Bahrain och Japan i matcherna. I stället skulle man ha tagit vara på lägen av övertag och skapat ett större avstånd målmässigt tidigare.

Han vill se förbättring i nästa match mot Portugal.

– Jag tror att vi behöver ha ett starkt försvar och straffa dem med kontringar, som är vår styrka.

TT: Satsar du på att vinna skytteligan?

– Det är för mig totalt ointressant. Jag har fått frågan innan och det enda jag tänkt är att göra mitt bästa för att vi ska vinna handbollsmatcher för Sverige. Om det blir ett mål eller tio mål, det spelar ingen större roll, jag kommer bara fortsätta köra på så länge jag får förtroendet, säger Hampus Wanne.

Rättad: I en tidigare version av texten var resultatet i Japan-matchen fel.

Fakta: Hampus Wanne

Född: 10 december 1993

Position: Vänstersex

Längd/Vikt: 185 cm/84 kg

A-landslagsdebut: 2017 (mot Tyskland)

A-landskamper/mål: 49/176

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS