Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Wembley får arrangera de fyra de fyra EM-matcher som skulle ha spelats i Bryssel 2020.

Wembley snuvade Friends på EM-matcher

Fotbollsförbundet hoppades få kliva in som EM-arrangör när bygget av en ny arena i Bryssel försenades. Så blir det inte. I stället tar Wembley över fyra matcher i slutspelet 2020.

Sverige, England och Wales uppmanades i höstas att söka arrangörskapet om Bryssel gavs ett negativt besked av Uefa, det europeiska fotbollsförbundet. In i det sista försökte Belgien få anstånd, men Uefa ville inte vänta längre på Bryssels starkt försenade planer på en ny nationalarena, Eurostadium.

Friends, Millennium Stadium eller Wembley?

När Uefas exekutiva kommitté sammanträdde i högkvarteret Nyon föll valet på den klassiska arenan i nordvästra London.

- Jag är inte helt överraskad. Det var inte helt oväntat att de skulle bli så här. Naturligtvis är jag ledsen och besviken för svensk fotbolls del och å de svenska fotbollssupportrarnas vägnar. Det är fantastiskt kul att vara del av ett internationellt mästerskap som arrangör, säger Nilsson till TT från Schweiz.

Större intäkter på Wembley

Att hans kollegor i den exekutiva kommittén fastnade för Wembley är logiskt, enligt Nilsson.

- Har man en arena där man redan har en organisation på gång, med tanke på semifinal och final, och dessutom tar 90 000 åskådare i stället för 50 000, så finns det flera hundratals miljoner kronors skäl för Uefa att välja Wembley. Sett ur det perspektivet är jag inte överraskad och har förståelse för att man kanske inte kan undgå möjligheten att säkra en stark ekonomi.

Samhällsekonomiskt går Sverige miste om uppskattningsvis närmare en miljard kronor.

- Vi såg undersökningen som Stockholms stad gjorde efter Europa League-finalen (Manchester United–Ajax på Friends i maj) där man räknade med en turistekonomisk effekt på 300 miljoner kronor. För fyra matcher i ett EM 2020 talar vi kanske om 900 miljoner kronor. Det har en väldigt stor bäring på samhällsekonomin, förutom att det är ett fantastiskt skyltfönster för vår idrott, säger Nilsson.

- Hade vi fått matcherna – och kvalat in – hade vi fått två hemmamatcher och det kunde också ha betytt mycket sportsligt sett.

Värre 2014

EM 2020 spelas den 12 juni till den 12 juli i tolv europeiska städer.

TT: Hur ser du på att ni inte utsågs som arrangör från början och nu ratas igen?

- Det var mycket mer svårsmält 2014 när vi inte blev utsedda. Då borde vi ha blivit utsedda. Jag har betydligt större förståelse för att man väljer Wembley före oss nu, inte minst av de ekonomiska skälen. Vi förlorade mot en övermäktig motståndare som kan ta in 40 000 åskådare till per match. Vi får gratulera motståndaren och bita ihop och ta nya tag.

De fyra extra matcher Wembley får är tre gruppspelsmatcher och en åttondelsfinal.

Invigningsmatchen spelas i Rom.