Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alliansloppet MTB växer. Bild: Karl Andersson
Alliansloppet MTB växer. Bild: Karl Andersson

XCM-SM blir en del av Trollhättan Action Week

I juni kom nyheten att SM i cykeltävlingen XCM ställs in på grund av pandemiläget. Men nu står det klart att tävlingen visst blir av, och den blir en del av Alliansloppet MTB.

Det var Svenska cykelförbundet som i juni meddelade att svenska mästerskapen i XCM (Cross Country Marathon) behövde ställas in på grund av coronapandemin. Tävlingen skulle hållits i samband Finnmarksturen.

Men under fredagen kom nya besked. SM-tävlingen blir av – trots allt. Och den kommer att avgöras i Trollhättan. Mästerskapet blir nämligen en del av Alliansloppet MTB och Trollhättan Action Week.

– En stor eloge till Alliansloppet MTB som tar sig an uppgiften under denna tidspress. Vi på SCF (Svenska cykelförbundet, reds. anm.) är glada över att kunna erbjuda XCM-åkarna ett SM 2021 och ser mycket fram emot detta mästerskap, säger Malin Lindgren Henttonen, nationellt tävlingsansvarig MTB, BMX, Trial, på Svenska cykelförbundet, i ett pressmeddelande.

”Betyder mycket”

Tävlingen kommer att avgöras söndagen den 22 augusti.

– Vi ser med stor spänning och förväntan fram emot att ta oss an uppdraget! Med alla våra härliga och glada funktionärer kommer detta att bli ett fantastiskt evenemang. Vi vill även framföra ett stort tack till Trollhättan Action Week, som vi är en del av, för deras stöttning kring evenemanget. Just nu är vi glada att dygnet har många timmar. Nu kör vi, säger Ulf Arvidsson, tävlingsansvarig, Hunneberg Sport och Motion/Alliansloppet MTB, i pressmeddelandet.

Även Magnus Larsson, som arbetar med Trollhättan Action Week, beskriver vikten av att få in den här typen av SM-tävling.

– MTB ligger i stort fokus för utveckling i vårt arrangemang. Det betyder mycket för våra klubbar i regionen att få SM i området, säger Magnus Larsson i pressmeddelandet.

Det här är Cross Country Marathon

• Masstartslopp på en lång bana som inte passerar samma plats (undantaget start-/målplats) två gånger per lopp och ska innehålla minst 3 zoner för langning och teknisk hjälp.

• Tävlingsdistans (XCM)

Elit (damer och herrar): > 60 km och 80 km – 120 km vid mästerskap.

Källa: Svenska cykelförbundet.