Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Spyker stämmer GM på 20 miljarder kronor

Saabs tidigare ägare Spyker stämmer GM på motsvarande drygt 20 miljarder kronor. – Vi söker kompensation för GM:s olagliga agerande som ledde till Saabs konkurs, säger Victor Muller.

Saabs tidigare ägare Spyker har skickat in en stämningsansökan till en domstol i Detroitområdet med innebörden att GM var orsaken till Saabs konkurs.

Bakgrunden till stämningsansökan på tre miljarder dollar - drygt 20 miljarder kronor - är att GM mycket tydligt sa nej till uppgörelsen mellan Saab, Spyker och kinesiska Youngman om att det senare bolaget skulle komma in som ägare i Saab.

Brandvägg

GM kontrollerade teknikrättigheterna till flera av Saabmodellerna som utvecklades när GM ägde Saab. Efter GM-beskedet tvingades Saab ansöka om konkurs.

– Vi hade byggt upp en brandvägg mellan oss och Youngman om de rättighet som GM kontrollerade och de hade ingen anledning att stoppa affären, sa Victor Muller på en presskonferens under eftermiddagen.

I stället handlade GM:s agerande om att förstöra för Saab och undanröja ett hot som Saab skulle ha kunnat innebära på den stora kinesiska marknaden om Youngman hade kommit in som ägare, menar Muller.

En stor del

Victor Muller förklarar vidare att det är Spyker som kommer att driva målet och få 90 procent av skadeståndet om målet vinner framgång. Bakom målet, som kan komma att kosta ett par miljoner dollar eller motsvarande drygt 13 miljoner kronor enligt Muller, står en okänd finansiär.

– Jag kan inte säga vem det är, men det är inte Vladimir Antonov, säger han.
På frågan vilka möjligheter han tror att målet kan ha säger Muller:

– Advokatbyrån Patton Boggs i Washington som företräder oss skulle inte åtagit sig målet om de inte trodde att det skulle kunna nå framgång.

Kräver rättvisa

Victor Muller förklarar vidare att Spyker och advokaterna i Washington har arbetat intensivt med fallet i ett halvår. Han förklarar vidare att beloppet om tre miljarder dollar bygger på det värde Saab skulle ha om uppgörelsen med Youngman hade nått framgång.

– Vi har en skyldighet gentemot våra investerare och även mot oss själva att utkräva rättvisa och vi kommer att fullfölja denna rättsprocess med samma orubblighet och uthållighet som vi hade när vi outtröttligt arbetade för att rädda Saab, fram till dess att GM förstörde dessa ansträngningar och medvetet drev Saab in i konkurs.

Kommenterar inte

På en fråga om inte Youngman också skulle kunna vara med och stämma GM säger Victor Muller att det är upp till dem och att har möjlighet att stämma GM separat, men att Spyker och Saab var de parter som förlorade stort på att det svenska bilmärket gick i konkurs.

När TTELA tar kontakt med GM:s presstalesperson, James R Cain, och frågar vad de anser om stämningen säger han:

– Hur mycket jag än vill så kan jag inte kommentera denna stämningsansökan. Vi har jurister som håller på att titta på den nu.