Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Lärcentrum, som finns vid Swedenborgs center, är numera stans största gymnasieskola – större än Måg och Nisse tillsammans.

Största skolan siktar rätt

Hälso- och sjukvård, sociala frågor, ekonomi, administration och juridik är hett efterfrågade utbildningar på Komvux. Samma områden är också dem som arbetsmarknaden efterfrågar – och kommer att efterfråga ännu mer i framtiden. – En mycket positiv situation, konstaterar Lars Johansson, kompetensmäklare hos Trollhättans stad.

Som kompetensmäklaren är hans uppgift att vara länk mellan de fria kommunala skolformerna och företagen; att matcha tillgång och efterfrågan vad gäller utbildning. För det syftet gjordes nyligen en behovsinventering för vuxenutbildningen på Lär-
centrum, för att få ett underlag för framtida utbildningsinsatser.

God balans

Såväl nuvarande som blivande studenter och deras presumtiva arbetsgivare tillfrågades i enkätform om vad man vill ha. 520 svar kom in och de visar att det finns en god balans mellan önskemål och behov.

– Inte minst när det gäller hälso- och sjukvården, där står man inför stora pensionsavgångar framöver. Särskilt specialistsjuk-
sköterskor, men även undersköterskor efter-
frågas, inte minst inom äldreomsorgen, säger Lars Johansson.

På Lärcentrum finns omvårdnadsutbildning till undersköterskenivå.

– Men i närområdet finns goda möjligheter till fortsatta studier och många säger att de vill läsa vidare. Inte minst verkar många vilja söka sig till ambulansen, säger Johansson.

Kärnämnen drar mest

300 nya elever kommer att starta på Lärcentrums yrkesutbildningar i höst och vid sidan av omvårdnadsprogrammet står hantverksyrken högt i kurs. CNC-operatör och verktygsmakare hör till de populäraste.

– Det är positivt att balansen mellan kvinnor och män blivit bättre på senare år. Tidigare var kvinnodominansen stor, nu ligger vi på 57 procent kvinnor och 43 procent män, säger Lars Johansson.

Störst är dock fortfarande gymnasiekurserna i kärnämnena – cirka 800 elever startar där i höst. Allt sammanslaget gör Lärcentrum till den största gymnasieskolan i stan, med sina omkring 2 500 elever.

– Lärcentrum är faktiskt större än vad Nisse och Måg är tillsammans, det är inte många som tänker på det, säger Johansson.