Ståhl tillbaka på rekordarenan

Inte sedan Ricky Bruchs dagar har diskus varit en så het svenskgren på friidrottstävlingar. Världstrea just nu är Daniel Ståhl och bakom slåss tre andra svenskar om två VM-platser.

ANNONS
|

Kastet på SM i augusti 2016 var ett redigt personbästa på nästan två meter för Jakobsbergskillen som dagen före hade fyllt 24 år. Självklart ser han fram emot att få tävla på Sollentunavallen igen.

- Det blir nostalgiskt. Och det är alltid bra vindar där, säger Ståhl.

TT: Det ska bli nordvästliga vindar.

- Så länge det är motvind eller ingen vind så är jag nöjd.

ANNONS

Svenskgren

Diskus har de senaste åren blivit en svensk höjdpunkt på friidrottstävlingar. Daniel Ståhl har stått för fem av de tio längsta kasten i år med 68,36 som längst och bakom återfinns både Niklas Arrhenius, 65,01 i år, och Simon Pettersson, 64,88, som båda är med i Sollentuna, samt förra årets OS-finalist Axel Härstedt, 63,90. VM-kvalgränsen är 65 meter.

- Jag har väl varit lite av en draghjälp. Och vi är åtta som kastat 58 meter eller mer, poängterar Ståhl och ger ett exempel på den höga svenska nivån.

- 2014 var Axel i final på EM, 2015 kastade jag final på VM och 2016 var jag i final på EM. Och så Axel i OS-final förra året. Vi är alltid med, säger Ståhl som förstås har VM i London i augusti som det stora målet.

Målet för torsdagens tävling är att kasta långt och vinna.

ANNONS

- Och njuta av att tävla på hemmaplan.

Han kommer främst att utmanas av årets nia i världen, polacken Robert Urbanek, som kastat 66,25 i år.

- Jättekul att han är med och får se min hemstad. Att han är med gör att jag tänder till lite extra.

Rekordjakt

Med sin höga nivå i år med fem kast över 68 meter, tio över 67 och 17 kast över 66 skulle man tro att Ståhl är i exemplarisk form. Men det finns saker som blivit bättre men som fortfarande kan bli bättre.

- Sedan förra säsongen har jag blivit bättre på att stå kvar i ringen. Förra året hade jag många övertramp, på SM tre stycken, säger Ståhl och förtydligar vad som måste bli bättre:

ANNONS

- Jag måste vara i djupare position i ringen, jag hoppar för mycket, har jag båda benen med så får jag större tryck i kastet, förklarar han.

Dock blir det svårt att nå Ricky Bruchs svenska rekord på 71,26 från 1984. Men ett rekord kan han förbättra.

- Kastet förra året var ju distriktsrekord, säger han och ler.

TT
Fakta: Daniel Ståhl

Född: 27 augusti 1992.

Klubb: Spårvägens FK.

Tränare: Vesteinn Hafsteinsson.

Personligt rekord: 68,72 (Sollentuna, 2016).

Årsbästa: 68,36 (Salinas, Kalifornien).

Mästerskapsmeriter: femma i VM 2015, femma i EM 2016.

Fakta: Ståhls tävlingsprogram inför VM

I VM i London tävlar Daniel Ståhl redan under de två första dagarna, med kval den 4 augusti och final dagen därpå. Ståhls schema inför VM:

29 juni: Sollentuna, Folksam GP.

7 juli: Borås, lag-SM.

9 juli: London, Diamond League.

25 juli: Karlstad, Folksam GP.

Fakta: Höjdpunkter Sollentunas GP

18.50 Längdhopp herrar:

Michel Tornéus har ett årsbästa på 8,10, fem centimeter från VM-kvalgränsen och har även hoppat 8,06 och 8,04. Förra sommaren satte han svenskt rekord med ett hopp på 8,44 i Spanien. Utmanas främst av Andreas Otterling som hoppat 7,87 i år.

19.00 Diskus herrar:

Sverige har några av världens bästa diskuskastare i år. Bäst är Daniel Ståhl med fem av de tio längsta kasten i världen i år. Förra året satte han personbästa med 68,72 just på Sollentunavallen under SM. Polacken Robert Urbanek blir främste utmanare.

19.25 800 meter herrar:

Sollentunalöparen Andreas Almgren är på väg tillbaka efter att ha missat förra säsongen på grund av skada. Vann Sollentuna GP 2015 på 1.45,59 vilket bara är 14 hundradelar från Rizak Dirshes svenska rekord. Men Almgren lär få svårt mot duktige sydafrikanen Ryhardt van Rensburg.

19.30 Kulstötning kvinnor:

Fanny Roos gör ett nytt försök att slå det svenska rekordet på 18,17. Inomhusrekordet tog hon i mars då hon nådde 18,13 och blev fyra på Inne-EM. Stötte 18,16 vid tävlingar i Finland tidigare i juni. Har samma tränare, islänningen Vesteinn Hafsteinsson, som Ståhl.

20.10 1500 meter herrar:

Kalle Berglund blev överraskande tvåa på Inne-EM i vintras. Men fick ett ödem i höger knät som sen läkte fel och han missade mycket träning. Nu är han tillbaka och gör sitt första lopp för säsongen. Turken Ilham Özbilen med ett personbästa på 3.31,30 är dock favorit.

20.25 800 meter damer:

Meraf Bahta är anmäld på en för henne kort distans. Personbästat är bara 2.07,19 men kommer hon till start, hon var lite krasslig i helgen på lag-EM, så lär den tiden sänkas ordentligt. Här finns också hemmalöparen Hanna Hermansson som på två och ett halvt år gått från fotbollspelare till under VM-kvaltiden med personbästat 2.00,94.

ANNONS