Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Vargöns stationshus började rivas under måndagen. Bakgrunden till att huset rivs är att Trafikverket ska göra sig av med alla byggnader som inte behövs för järnvägsdriften. Ett argument är att ingen vill köpa byggnaden.

Stationshuset ett minne blott

”Nu ska hela rasket rivas, nu ska hela rasket bort ...” Känner ni igen Olle Adolphsons gamla visa om 34:an? I går kände nog många Vargöbor igen sig då ortens gamla stationshus jämnades med marken.

Efter att ha stått på samma plats i nästan 150 år är det nu över för Vargöns gamla stationshus. På måndagsmorgonen satte Trafik­verket grävskopan i husets ena vägg och började ta ner byggnaden bit efter bit.

– Det här har varit en lång process. Vi började förra veckan med att sära på husets material, säger Carina Wiklund, projektledare på Trafikverket.

Vara eller icke vara

Bland annat har fönster plockats ner, takpannor har sorterats och det som fanns kvar av husets interiör togs bort.

TTELA har tidigare skrivit om stationshusets vara eller icke vara. Vänersborgs kommun hade planer på att köpa stationen, renovera och hyra ut det. Men så blev det inte.

– Vi hade ett möte med Vargöborna för att höra hur stort intresset var att bevara huset och vad vi förstod då så var intresset inte särskilt stort. Kommunen hade heller inte några pengar att köpa det av dåvarande Banverket som äger det. De hade heller inget intresse av att flytta det till en annan plats. Jag tycker att det är beklagligt att det rivs, jag ville väldigt gärna att det skulle bevaras, säger Kristina Rosell (FP), ledamot i byggnadsnämnden.

”Kulturhistorisk förlust”

Lars Bergström är antikvarie på Västarvet i Vänersborg och tycker att det är tragiskt.

– Det är en stor kulturhistorisk förlust.

Innan beslut togs gjorde Västarvet tillsammans med Vänersborgs kommun en inventering av byggnader som hade stort kulturhistoriskt värde. Däribland fanns Vargöns stationshus.

– Kommunen avslog till en början Trafikverkets rivningsansökan men ändrade sig. Jag vet att det fördes på tal att klassa huset som byggnadsminne men länsstyrelsen avslog ansökan, det ska vara en väldigt exklusiv byggnad om det ska beviljas, säger Lars Bergström.

Vargöns stationshus tillhörde en gång i tiden Uddevalla-Vänersborg-Herrljunga-järnväg. Längs den gamla järnvägen finns i dag endast Vänersborgs och Vedums stationshus kvar.

Enligt Carina Wiklund på Trafikverket kommer inte tågtrafiken att påverkas av att stationshuset rivs.

– Tågen kommer att stanna i Vargön som vanligt, säger hon.