Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/39

Sternö ska tömmas på last

Under fredagen inleds bärgningsarbetet av fartyget Sternö som gick på grund vid Ströms sluss för två veckor sedan.

Fartyget, som var lastat med spannmål, gick på grund under natten till fredag för två veckor sedan. Ett hål i skrovet slogs upp och fartyget fick så pass kraftig slagsida att det var besvärligt att komma igång med pumparbete. Idag inleds föreberedelserna för att få fartyget på rätt köl igen. Uppspända vajrar ska säkra att fartyget håller sig på plats medan fartyget töms.

– Arbetet pågår med att göra förankringar på andra sidan kanalen för att säkra fartyget. Planen är att lasten ska börja pumpas ur och båten ska tömmas på spannmål och vatten, säger Göran Andersson, verksamhetschef vid räddningstjänsten i Lilla Edet.

Därefter ska lasten förmodligen lastas om på ett annat fartyg och transporteras iväg.

Under förra veckan utfördes reparationer på fartyget och bärgningsarbetet har fått avvakta fram till att ytterligare ett inplanerat kanalstopp trädde i kraft i morse. Enligt Göran Andersson kommer arbetet med urpumpning av lasten att ta tid. Det är därför knappast troligt att fartyget kommer att flyttas från platsen de närmaste dagarna.

– Det får hellre ta lite tid så länge det utförs säkert. Nu har vi en vecka på oss medan kanalen är avständ, säger han. 

Bärgningsarbetet leds av ett holländskt företag, som är specialiserat på just detta. 

– Det har upprättats en bärgningsplan som Transportstyrelsen har godkänt, säger Daniel Lindblad, pressansvarig på Sjöfartsverket.

Samtidigt pågår nu också arbetet med att ta fram en bärgningsplan för fartyget Skagern, som gick på grund i torsdags. Fartyget fick en mindre skada i skrovet och har tagit in lite vatten i ett utrymme i fören. Enligt Sjöfartsverket är inget läckage från fartyget upptäckt och i nuläget finns det heller ingen risk för utsläpp. Det inplanerade kanalstoppet kommer att pågå under en vecka framåt. Någon båttrafik påverkas alltså inte av de två havererade fartygen.

– Alla fem fartyg som befann sig norr om Skagern igår har kunnat passera och fortsätta, säger Daniel Lindblad.

 

Artikeln uppdateras.

LÄS OCKSÅ OM TORSDAGENS GRUNDSTÖTNING: