Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Nu blir det inga nya intagningar på Nuntorp nästa höst.

Stor förvirring kring intagningen till Nuntorp

Förvirringen kring Nuntorp är total. Många har uppfattat att regionfullmäktiges beslut innebär att skolan ska fyllas på med elever även nästa år. Men så blir det inte och det rör upp känslorna. – För att göra det möjligt för någon annan att ta över måste skolan vara i full drift, säger Bo Carlsson (C).

I tisdags tog regionfullmäktige beslutet att naturbruksskolorna Nuntorp, Dingle och Strömma ska läggas ner men inte förrän 2017.

Det innebär att skolorna blir kvar ett år längre än vad som först var tänkt. Beskedet gladde många eftersom den längre tidsfristen ansågs öka chansen att hitta någon annan som kan driva skolorna vidare.

Men nu har glädjen förbytts i ilska.

På onsdagen tog regionens naturbruksstyrelse nämligen ett beslut som innebär att det inte blir någon intagning av elever nästa höst på skolorna. Kritikerna menar att det minskar chansen för skolorna att leva vidare.

– För att göra det möjligt för någon annan att ta över måste skolan vara i full drift, säger en upprörd Bo Carlsson (C), ledamot i regionfullmäktige och kommunalråd i Vänersborg.

Han fortsätter:

– När högsta beslutande organ tar ett inriktningsbeslut måste man följa det. Jag har varit politiker ganska länge men har aldrig varit med om något liknande.

Nu hoppas Bo Carlsson att beslutet ändras, annars funderar han på att hoppa av regionfullmäktige.

Gunnar Lidell (M) är kommunalråd i Vänersborg och ledamot i naturbruksstyrelsen, men var inte med vid det aktuella sammanträdet.

– Min bestämda uppfattning är att detta strider mot fullmäktiges beslut. Man klipper förutsättningarna för någon ny som vill driva skolan vidare. Styrelsen skulle inte ha tagit bestulet så snabbt efter fullmäktige, säger han.

Birgitta Losman (MP), ordföranden i regionutvecklingsnämnden, säger att styrelsen har följt fullmäktiges beslut.

– Styrelsen har i uppdrag att säkerställa att vi har tre skolor (Sötåsen, Svenljunga och Uddetorp) av hög kvalitet framöver. De äger frågan om intag själva. Styrelsen har inte uppdraget att arbeta för friskolor utan intresserade parter är välkomna att direkt vända sig till regionstyrelsen, säger hon via sms.

Tomas Johansson (M) är med i regionfullmäktige och är ledamot i naturbruksstyrelsen och han satt med i onsdags. Men han, en C- och en FP-ledamot deltog inte i beslutet.

– Vi kände oss osäkra på vad fullmäktiges beslut innebar för vårt beslut. Vi ska i alla fall inte försvåra att hitta någon annan som vill driva skolorna. Men det här gör det inte lättare.

De tre ledamöterna ville diskutera saken med regionutvecklingsnämnden och regionstyrelsen först.

TTELA har sökt ordföranden i naturbruksstyrelsen utan resultat.