Dagligen hörs nya berättelser om resursbrister och problem för psykiatrin i Västsverige. Ett problem som även är rikstäckande.
Dagligen hörs nya berättelser om resursbrister och problem för psykiatrin i Västsverige. Ett problem som även är rikstäckande.

Stor oro på psyk


– I dag får patienter i princip stå med snaran i handen för att få hjälp inom psykiatrin. De ansvariga måste förstå är att man lurar sig själv; man sparar kortsiktigt, men får betala dyrt i det långa loppet.

ANNONS
|

Sonny Wåhlstedt är regional ordförande för nätverket Nationell samverkan för psykisk ohälsa (NSPH). Dagligen tvingas han höra nya berättelser om resursbrister och problem för psykiatrin i Västsverige. Den överbeläggningsproblematik som finns på Näl, och som TTELA berättade om nyligen, är mera regel än undantag, menar han.

– Det ser ut så där i såväl regionen som i hela landet. Och det har varit så i flera år. Det är mycket, mycket oroande, särskilt som det leder till att patienter som egentligen skulle behöva fortsatt plats skrivs ut. Det gäller även suicidpatienter (självmordsbenägna, reds anm). Många vittnar om att i dag får patienter i princip stå med snaran i handen för att få hjälp och det finns flera exempel på patienter som skrivits ut och dagen efter tagit sitt liv, säger Sonny Wåhlstedt.

ANNONS

Besvärande Överbeläggningar i sjukvården är besvärande för alla patienter, men när det gäller svårt psykiskt sjuka är det än värre, menar han. – Det här är patienter vars sjukdom förvärras av att inte få lugn och ro. Att då tvingas sova i en korridor, om så bara för en natt, eller inklämd i en extrasäng på ett rum är definitivt inte bra, säger Sonny Wåhlstedt.

Förödande Att kortsiktigt spara pengar på den här patientgruppen kan bli förödande, menar han. – Det leder till stora kostnader i andra ändan: Förlängda sjukskrivningar, suicider med mera. De ansvariga måste förstå att man lurar sig själv.

Öppenvårdens insatser kan inte heller ersätta behovet av slutenvård på sjukhus, menar Wåhlstedt. – Självklart finns det patienter som mår bättre av att få vård hemma, men att skicka patienter till öppenvården på grund av platsbrist är ingen lösning, bara ett sätt att bolla över problemen.

Nationell samverkan för psykisk hälsa, NSPH, är ett nätverk av patient-, brukar- och anhörigorganisationer inom det psykiatriska området, med syfte att stärka medlemsorganisationernas inflytande över den psykiatriska vården, samt att granska densamma. Man ingår också i en rad referensgrupper kopplade till Socialstyrelsen och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Regionalt finns NSPHiG (tillägget: i Göteborg).

ANNONS