Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Oljeläckage i Hojums kraftstation. Flera kubikmeter hydraulolja läckte ut inne i kraftstationen efter ett rörbrott. En mindre mängd kom ut i vattnet i Hojums varp, vilket gjorde att räddningstjänsten fick lägga ut länsor på ett par ställen mellan Hojum och Olidens kraftverk.

Stort oljeläckage vid Hojums kraftstation

Flera kubikmeter olja läckte i natt ut från en trasig ledning på Hojums kraftstation. En del av oljan läckte ut i älven men kunde länsas in innan den hann rinna nedströms.

Räddningstjänsten larmades vid tretiden under natten till torsdagen om ett oljeläckage vid Hojums kraftstation i Trollhättan. Personal från flera räddningsstationer deltog i arbetet med att stoppa läckan och vid niotiden på morgonen kunde de lämna olycksplatsen.

– Det som läckt ut i vattnet har vi nu ringat in och länsat in. Vi körde en båt från Gamle Dal för att kontrollera om det runnit nedströms, men det var först uppe vid kraftverket som vi kunde upptäcka olja, så det mesta har lyckligtvis stått still, säger Esse Österman, insatsledare på Närf.

Anledningen till läckan var ett rörbrott på hydrauliksystemet till ett av Hojums kraftaggregat, men tack vare ett automatiskt larm stängdes det av kort efter brottet.

– Sånt här ska ju egentligen inte få inträffa, men det känns skönt att vi har fått stopp på oljan, säger Jonas Larsson, underhållschef på Vattenfall Vattenkrafts område Syd.

Han uppskattar att det är några kubikmeter hydraulolja, även kallad turbinolja, som läckt ut.
– I hela systemet finns det tio kubik och vi vet att det finns olja kvar, så allt kan inte ha läckt ut. Det mesta av läckaget har dessutom stannat i kraftverkets säkerhetssystem, menar Jonas Larsson, som tror att det högst är 100 liter som hamnade nedströms i Hojums varp.

Han hoppas nu att aggregatet ska kunna tas i bruk inom några dagar. Under tiden går det att ersätta det havererade aggregatet genom att ta ut mer effekt på kraftverkets andra aggregat.