Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Svårt att vara 55+ och arbetslös

"Det är skrämmande siffror och ännu värre blir de eftersom vi vet att inga insatser görs för att hjälpa den här gruppen", konstaterar IF Metalls ombudsman Per Källvik.

Uttalandet, som står på fackförbundets hemsida, handlar om att 29,5 procent av de arbetslösa Metallmedlemmarna i Norra Älvsborg är 55 till 65 år. Samtidigt noteras att andelen arbetslösa medlemmar mellan 18 och 25 år i avdelningen uppgår till 4,5 procent. Siffrorna gäller för mars i år. I Trollhättan och Vänersborg är andelen äldre ännu högre, cirka 32 procent. Det är sannolikt en kvarstående effekt av Saab Automobiles konkurs.

Att andelen unga arbetslösa medlemmar är låg beror på att den gruppen har svårt att komma in och få jobb i industrin. Däremot är ungdomsarbetslösheten totalt sett fortsatt hög. I Trollhättan är den 26 procent – högt, men ändå sex procent lägre än äldrearbetslösheten bland Metallmedlemmarna i kommunen.

– Att vara 55 år eller äldre och samtidigt arbetslös är en mycket svår situation, slår Per Källvik fast och fortsätter:

– För dem finns inga särskilda program eller satsningar. Jag undrar om regeringen har någon tanke på att göra något alls för den här gruppen. Den så kallade jobblinjen gäller inte för den som blivit över 55 år.

Per Källvik betonar också att lagen om anställningsskydd numera inte ger fördelar i form av längre uppsägningstid för äldre. Reglerna ändrades 1997 och sedan dess är uppsägningstiden baserad på anställningstid.