Hanna Glas var närmast att bryta målnollan i årets första officiella landskamp. Arkivbild.
Hanna Glas var närmast att bryta målnollan i årets första officiella landskamp. Arkivbild.

Sverige långt från VM-formen mot Sydafrika

Hanna Glas prickade ribban och Madelen Janogy nickade tätt över i sin landslagsdebut. Men Sverige fick nöja sig med 0–0 mot Sydafrika i årets första fotbollslandskamp.

ANNONS
|

Det var ingen VM-sprakande insats från Sverige i årets första officiella landskamp (Sverige vann med 4–0 i en inofficiell match mot Sydafrika förra veckan). Men med tanke på att fler än hälften av spelarna fortfarande är mitt uppe i försäsongen med sina klubblag var det i alla fall ännu en stark svensk försvarsinsats på Green Point Stadium i Kapstaden.

- Vi är alla överens om att det här inte var vår bästa match. Sydafrika spelar en annan typ av försvarsspel än vi är vana vid, mer man mot man, och det lyckades vi inte lösa riktigt. Men att vi håller nollan visar att vi har ett försvarsspel som vi alltid kan falla tillbaka på, säger Chelseabacken Magdalena Eriksson på telefon till TT.

ANNONS

Zigiotti från start

Hemmalaget Sydafrika fick inte ut mycket av det snabba omställningsspel som Sverige på förhand ville se upp med. Det svenska mittfältet styrde matchen – Julia Zigiotti Olme gjorde sin första landskamp från start bredvid Caroline Seger och Kosovare Asllani – och längst fram var Stina Blackstenius ofta ett orosmoment för motståndarna med sina idoga löpningar i djupled. De hetaste målchanserna låg dock en försvarsspelare bakom.

Sveriges tre bästa möjligheter kom under matchens sista 20 minuter, och Hanna Glas var inblandad i samtliga.

Först hittade hennes krossboll Olivia Schough i bortre delen av straffområdet, men den nyblivna Djurgårdsspelarens halvvolley reflexräddades av den sydafrikanska målvakten Andile Dlamini.

Några minuter senare kom nästa inlägg från Paris Saint-Germain-backen. Den här gången nådde bollen Madelen Janogy – Piteåspelaren kom in efter en timme och fick göra sina första landslagsminuter – men nicken gick strax över. Hennes inhopp lovade ändå gott.

- Hon kommer in och bidrar med exakt det vi behöver, lite mer tuffhet och närkampsspel, hon röjer runt och vinner andrabollar. Det var kul att se, säger Magdalena Eriksson.

ANNONS

Glas i ribban

Allra närmast ett segermål var dock Hanna Glas själv. Hon bröt in från sin högerkant och avlossade ett skott som gick klockrent i ribban.

- Det är kul att se att Hanna tar mer initiativ, hon spelar med mer självförtroende nu. Det spelar också roll att hon är en av dem som är i säsong. Men hon har tagit otroliga kliv, säger Magdalena Eriksson.

Några mål blev det ändå inte, och Sverige fick nöja sig med 0–0. Glädjande var att Piteåmålvakten Cajsa Andersson fick hålla nollan i sin första landskamp.

- Det syns att vi har en bit kvar, men det finns förklaringar. Många har inte spelat match på jättelänge och det märks emellanåt. Försvaret går ganska bra men i det offensiva spelet når vi inte riktigt fram. Vi har bra kontroll, särskilt i första halvlek, men vi skapar inte tillräckligt heta chanser, säger Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson till C More.

ANNONS

- Vi måste höja oss, men det kommer vi att göra.

Lagkaptenen Caroline Seger blev utbytt mot Piteås Julia Karlernäs inför den andra halvleken. I slutet av den första gjorde Seger sig illa i en närkamp och tog sig för nacken.

- Vi valde att ta av henne av säkerhetsskäl. Men exakt hur det är med henne får vi återkomma till, säger Peter Gerhardsson till DN.

TT

Fakta: Sveriges VM-uppladdning

Sverige är klart för sommarens fotbolls-VM i Frankrike. Där ställs det svenska laget mot Chile, Thailand och USA. Så här ser uppladdningen mot VM ut:

22 januari: Sydafrika–Sverige i Kapstaden 0–0.

25 februari–6 mars: Algarve Cup i Portugal. Sverige möter Schweiz den 27 februari och Portugal den 1 mars. Placeringsmatcher spelas sedan den 6 mars.

1–9 april: Landslagsläger med matcher mot Tyskland hemma och Österrike borta.

+ 6 april: Sverige–Tyskland på Friends Arena, Solna.

+ 9 april: Österrike–Sverige i Maria Enzersdorf, Österrike.

Maj: Sverige har ett avslutande förläger på hemmaplan i slutet av maj. Eventuellt blir det en sista träningslandskamp inför VM under lägret.

7 juni–7 juli: Fotbolls-VM i Frankrike.

+ 11 juni: Chile–Sverige i Rennes.

+ 16 juni: Sverige–Thailand i Nice.

+ 20 juni: Sverige–USA i Le Havre.

ANNONS