Tobias Borg i en EM-kvalmatch mot Bosnien-Herzegovina förra året. Nu möts lagen igen – när Sverige för första gången ska spela VM-kval.
Tobias Borg i en EM-kvalmatch mot Bosnien-Herzegovina förra året. Nu möts lagen igen – när Sverige för första gången ska spela VM-kval.

Sverige mot Bosnien i historiskt VM-kval

På alla sätt är resan lång till VM-slutspelet i Kina. Det roliga för svensk basket? För första gången är landslaget med på färden – och den börjar mot Bosnien-Hercegovina.

ANNONS
|

Ett världsmästerskap med svenskt deltagande har inte funnits på kartan. Det finns egentligen ingenting som talar för att den sensationen inträffar om två år – men för första gången ges i alla fall chansen via kval.

Tidigare har VM-platserna fördelats efter placeringar i EM-slutspel men för att spetsa till det hela har Fiba, det internationella basketförbundet, sneglat på fotbollen och infört kvalspel.

Förhoppningen är att det ska öka basketens attraktionskraft, i synnerhet hos nationer som befinner sig en bit ned i sportens näringskedja.

Som Sverige.

För Vedran Bosnic och hans spelare innebär det sex kvalmatcher på tre veckor. Bosnien, Armenien och Slovakien väntar i hemma- och bortamöten.

ANNONS

Ettan och tvåan i gruppen går vidare till nästa kvalrunda.

Jättetalang i Musa

Bosnien står först på tur, i Norrköping på onsdagskvällen. Förra året slog Bosnien just Sverige i EM-kvalet och rankas som VM-kvalgruppens bästa lag, trots att NBA-spelarna Mirza Teletivic och Jusuf Nurkic saknas.

- Bosnien har ett lite annorlunda lag från förra året. Det har en amerikansk spelare, Alex Renfroe, som fått ett bosniskt pass. Han är en väldigt bra spelare som tidigare har varit väldigt bra i Barcelona. Bosnien har också en av de största talangerna i Europa i Dzanan Musa, 19. En fantastisk spelare som troligen kommer vara en av Europas bästa kommande år, säger Bosnic till Norrköpings Tidningar.

Seger i genrepet

Och fortsätter:

- För mig är Bosnien lite större favorit än övriga tre lag i gruppen, det är den största basketnationen. Men det armeniska landslaget är också väldigt skickligt. Det har flera bra collegespelare och har precis som Bosnien tagit in en amerikan i sitt lag. Folk i Sverige har nog inte så bra koll på hur pass bra Armenien är.

ANNONS

I genrepet inför VM-kvalet gjorde Sverige 82–77 på Estland.

"Vi har en bra känsla i laget. Kemin stämmer. Jag tror att det är en stor fördel att vi trivs ihop, både på och utanför planen", säger landslagsguarden Tobias Borg till förbundets hemsida.

TT
Fakta: Truppen mot Bosnien

Jonathan Person, Uppsala, Tobias Borg, Dominion Bilbao (Spanien), Viktor Gaddefors, Juvecaserta (Italien), Dino Pita, Krosno (Plen), Thomas Massamba, Södertälje, Martin Pahlmblad, Södertälje, Adam Ramstedt, Södertälje, Ludvig Håkanson, Fuenlabrada (Spanien), Alexander Lindqvist, Uppsala, Nicholas Spires, Södertälje, Marcus Eriksson, Gran Canaria (Spanien), Tim Schüberg, Norrköping, Carl Engström, Tartu (Estland).

Förbundskapten: Vedran Bosnic.

Assisterande förbundskaptener: Fredrik Joulamo och Adnan Chuk.

Fakta: Sveriges matcher i VM-kvalet

2 augusti: Sverige–Bosnien i Norrköping.

5 augusti: Armenien–Sverige i Jerevan.

9 augusti: Slovakien–Sverige i Bratislava.

12 augusti: Bosnien–Sverige i Zenica.

16 augusti: Sverige–Armenien i Uppsala.

19 augusti: Sverige–Slovenien i Uppsala.

De två bäst lagen i gruppen går vidare och placeras i en grupp med fyra lag som möter varandra hemma och borta i november, februari och i juni. Skulle Sverige klara även det kvalet väntar ett sista gruppspel med matcher i september och november 2018 och i februari 2019.

VM-slutspelet avgörs i Kina 2019.

ANNONS