Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Artisten Peter Ahlborg turnerar i landet för att uppmärksamma bostadsbristen.

Tar ton mot bostadsbristen

Artisten Peter Ahlborg, 45, har på sju år bott i 24 olika lägenheter. Efter dåliga erfarenheter av socialtjänsten skrev han låten "Fy fan vad jag hatar soc", som han nu turnerar med. TTELA träffar honom i Trollhättan, där han genom musiken försöker uppmärksamma bostadsbristen i Sverige.

För två år sedan befann sig Peter Ahlborg på sitt livs botten. Ett missförstånd med socialtjänsten gjorde att han nekades socialbidrag under 120 dagar, en katastrof för en man som är vårdnadshavare till en tonårig dotter och behöver pengar till läkemedel. Peters ekonomiska kris ledde till att han och dottern vräktes från sin lägenhet.

– När jag fick det sista avslaget grät jag som en bebis. Jag hade inte ens pengar till astmaspray och tabletter för hjärtat, säger Peter Ahlborg, som under Fallens dagar var i Trollhättan för att uppmärksamma bostadsbrist och problemen med socialtjänsten. När det såg som mörkast ut skrev han låten "Fy fan vad jag hatar soc" om sin livssituation, en låt som han nu turnerar med i olika städer.

– Budskapet måste ut. Jag vill skapa debatt om hemlöshet och bostadsbrist. Under turnén tänker jag prata med så många som möjligt, säger Peter Ahlborg.

Han är väl medveten om vikten av ett stabilt boende, och framför allt vad motsatsen innebär för människor.

– För många vuxna och barn i Sverige är boendesituationen rena helvetet. Det borde finnas en lag som säger att barnfamiljer inte kan bli vräkta, säger han, och fortsätter:

– Många säger "gå till soc så löser det sig", men det är inte så enkelt.

De allra flesta vräkningar beror på fattigdom, inte på missbruk som många tycks tro, förklarar Peter. Staten kan spara stora summor på att hjälpa folk i tid, menar han och påpekar att ett av hans akutboende kostade samhället 29 500 kronor i månaden.

– Om Kronofogden kunde skicka med erbjudande om gratis juristrådgivning varje gång någon är illa ute, då skulle problemen minska ofantligt, säger han.

Enligt Peter är bostadsbristen det största problemet, och där har politikerna ett ansvar. Än så länge försummas de ansvaret av de flesta politikerna, men hopp finns.

– Politikerna verkar inte riktigt se problemet, även om jag gläds åt att Reinfeldt diskuterar frågan oftare nu. Och Stefan Löfven tog upp bostadsbyggandet i sitt förstamajtal, det var skönt att höra, säger han.

Just nu bor Peter i Uddevalla, men andrahandskontraktet löper ut sista augusti och han har inte hittat någon ny lägenhet.

– Jag och min dotter har kuskat runt länge, vi behöver ro i själen. Det tar oerhört mycket tid och energi att inte ha en fast bostad, att hela tiden behöva leta nytt, säger Peter, som bland annat söker lägenhet i Tvåstad.