HV-jubel. Martin Thörnberg jublar i kapp med lagkamraterna efter att ha brutit både måltorka och förlustsvit.
HV-jubel. Martin Thörnberg jublar i kapp med lagkamraterna efter att ha brutit både måltorka och förlustsvit.

Thörnberg fick jubla när HV vann stort

Han hade fått vänta i exakt ett år. Men när HV71 tog emot Frölunda fick Martin Thörnberg jubla igen. HV-profilen prickade in säsongens första mål när Jönköpingslaget körde över rivalen med 6–1. Det var första målet sedan den 8 mars 2018.

ANNONS
|

Redan efter 18 sekunders spel hade HV-kaptenen snappat upp pucken en bit in i Frölundas zon och avlossat ett stenhårt slagskott som gått rakt upp i Johan Gustafssons högra kryss.

- Jag kommer lite från vänster och jag får vrida nästan hela kroppen när jag ska skjuta. Men jag får en bra träff och använder backen som skymning. Det är ett bra skott, säger Thörnberg.

Säsongens första fullträff på dagen 365 dagar sedan förra säsongens sista alltså.

ANNONS

- Det blev ju helt perfekt, säger Thörnberg.

Thörnbergs fullträff kom i 35-åringens blott sjunde match den här säsongen. Veteranen har haft stora skadebekymmer och gjorde så sent som i slutet av februari sin andra comeback för året.

Under sin första comebacksejour blev det bara två spelade matcher innan forwarden åter saknades i tolv fajter.

Den här gången känns det bättre.

- Det håller bra nu. Jag hade en boost i början och nu börjar man känna av det lite i kroppen. Men det är ingenting som är något negativt. Det är i stället något som kommer göra mig bättre även om det kanske kommer en liten dipp i någon match, säger Thörnberg.

Två bulldozrar

Men att HV:s nummer 10 verkar ha hittat formen råder det ingen tvekan om. Målet mot Frölunda var Thörnbergs tredje poäng på de fem matcherna han spelat sedan sin senaste comeback.

ANNONS

- Det känns som jag har hittat en bra formation med Simon Önerud och Markus Ljungh. Vi har spelat otroligt bra tillsammans och skapat otroligt mycket samtidigt som vi inte har fått många chanser emot oss, säger Thörnberg.

- Vi har levererat en del mål men vi ska nog kunna hänga några till sett till de chanser vi har skapat tillsammans.

HV-kaptenen får medhåll av tränaren Stephan Lundh.

- Martin är en bra spelare som dessutom gör andra bra. Jag tycker att Simon Önerud har fått ett lyft genom att spela med honom. Det är en perfekt kedja med Markus Ljungh som kan ligga och vara smart och ha två bulldozrar framför sig som skapar utrymme, säger Lundh.

ANNONS

Thörnbergs nätkänning mot rivalen var förstås också av yttersta vikt i tabelläget för ett HV71 som gått från kris till succé till plötslig kris igen under säsongen.

Jagar topp-6

Laget låg inför matchen på nionde plats i tabellen efter att ha tagit blott ett poäng på de fem senaste matcherna. HV71 var därför i princip tvunget att ta en seger för att fortsatt ha en rimlig chans att nå en av de sex främsta tabellpositionerna.

- Det kändes lite som att det var vinna eller försvinna i dag, säger Thörnberg.

Och snacka om att HV71 vann.

Efter Thörnbergs ledningsmål kunde Oscar Sundh utöka till 2–0.

Frölunda reducerade visserligen genom Patrik Carlsson. Men offensivt var det gästernas egentliga enda glädjeämne.

För när matchen var slut hade Robin Figren, Markus Ljungh, Johan Johnsson och Mattias Tedenby sett till att hemmalaget vunnit med 6–1.

HV71 kliver nu upp till åttonde plats i tabellen. Laget har tre poäng upp till Skellefteå på sjätte plats när tre grundseriematcher återstår.

Jönköpingslaget möter Frölunda och Timrå på bortais innan serien avslutas med ett hett möte mot Linköping hemma i Kinnarps arena.

ANNONS

- Det är tuffa matcher allihop, säger Thörnberg.

Och inför den rafflande avslutningen har Lundh alltså fått tillbaka en av klubbens mest tongivande spelare i sin kapten.

- Nu när det börjar att ställas på sin spets är han ovärderlig. Det är enormt viktigt, säger Lundh.

ANNONS