Nu är det hög tid att plocka fram fågelbordet och bjuda de bevingade vännerna på mat.
Nu är det hög tid att plocka fram fågelbordet och bjuda de bevingade vännerna på mat.

Tid för knoppning, vila, frost och snö

Växtligheten har förberett sig för vintervila och kommande vår. Men vilan är bedräglig. Flera buskar och träd är långt gångna med förberedelserna, vissa bär redan knopp och en och annan står till och med i blom.

ANNONS
|

Vid sista besöket för i år hemma hos Stig Sundberg skiner äntligen solen över trädgården och för första gången av alla besök behövs inget paraply.

Vi konstaterar att det mesta av grönskan har dragit sig tillbaka.

– Det kan se lite skräpigt ut med löv i rabatterna och torra spretiga kvistar. Men löven skyddar frostömma växter och hindrar frosten från att krypa för djupt ner i jorden. Sedan tycker jag att vissnade kvistar och buskar kan pryda sin plats, och kvarsittande fröstänglar är till nytta för fåglarna. Jag städar hellre upp under våren, säger Stig.

Glada igelkottar

Att behålla en och annan lövhög gör även eventuella igelkottar glada. Högarna passar ofta prima för vinterdvalan.

ANNONS

Löven är även till glädje för, vilket är mindre roligt, den så kallade mördarsnigeln. Lövtäcket värmer och hjälper sniglarna att överleva vintern.

För att sniglarna inte ska bli alltför många bör gräsmattan räfsas ren från löv. Och det är bra att höstgräva i odlingsland och rabatter så sent som möjligt. På så vis får sniglarna färre gömställen.

– För höstgrävning gäller olika skolor. Vissa säger att man inte ska röra i jorden mer än nödvändigt eftersom bakterieskiket ändras. Men i år har jag tillfört sand och en del kompostjord i odlingslandet för att få bättre jordstruktur. Förra året blandade jag ner torv, berättar Stig.

Överraskningar

Till senhöstens överraskningar hör att det både knoppas och blommar.

Julrosen vet åt var det barkar och står i blom medan tibasten gör tappra försök. Rhododendronbuskarna har feta knoppar och även stjärnmagnolia, trollhassel och kejsarolvon bär knopp.

Och än så länge har inte rhododendrons blad rullat ihop sig till cigarrer.

– Att den rullar ihop bladen beror inte på att den är frusen. Anledningen är att den skyddar sig från avdunstning, säger Stig.

Växter avdunstar fukt hela vintern och efter ett sällsamt regnigt år är växtligheten ordentligt vattenmättad.

God start

Stig sammanfattar trädgårdsåret 2012 som – blött. Han tycker dock att början var bra med en god vår, men att det sedan blev lite för fuktigt.

ANNONS

– Alla växter mådde inte bra av det, men de flesta har haft enorm växtkraft. Tyvärr var pollineringen av fruktträden dålig och det blev inte så mycket frukt. Vad det berodde på vågar jag inte säga så mycket om, men kanske var våren lite för kall för bin, getingar och humlor.

Men tröst finnes – fruktträden tar ofta igen missad blomning och fruktbärighet året därpå. Och även hoppet om en varm, skön och lagom torr sommar återvänder varje vår.

Inför vintern kan man underlätta för växterna genom att hjälpa dem på hösten. Bland annat genom att:

• Sätta upp gnagskydd kring trädstammar och täcka frostkänsliga växter med löv eller säckväv. Plast blir för tätt. Till de frostkänsliga hör till exempel fjärilsbuske, rosor, många vintergröna växter och klematis.

• Viktigt att inte ta bort frostskyddet för tidigt eftersom vårsolen är stark. Värme på dagen och kyla på natten mår känsliga växter inte bra av.

• Rengör trädgårdsredskap som gräsklippare, saxar, spadar och sekatörer innan de ställs undan för vinterförvaring.

• Börja mata fåglarna.

• Räfsa gräsmattan.

• Skörda jordärtskockan.

• Beskära eller putsa vindruvan. Det får inte ske efter jul. Då blöder rankan/ trädet.

Detta är den nionde och sista delen av Trädgårdsåret 2012. Nu stundar vinter och Stig Sundberg berättar bland annat vad man behöver tänka på för att förbereda trädgården inför snö, frost och kyla. Samtliga delar av Trädgårdsåret finns att läsa på ttela.se.

ANNONS