"Tidningsartiklar duger inte som bevis"

Om uttalanden i media verkligen får användas som bevis i domstol eller inte var den stora stridsfrågan under torsdagens förhandlingar. Försvaret menar att det blir ryckt ur sitt sammanhang. Åklagaren att det är viktigt att det prövas av rätten.

ANNONS
|

En stor del av chefsåklagare Sahlgrens bevisning mot Victor Muller när det gäller det grova svindleriet är ett antal tidningsartiklar samt tv- och radioinslag. I dessa ska Victor Muller ha uttalat sig på ett sätt som i alla fall åklagaren anser inte låg i linje med hur verkligheten såg ut.

Under torsdagens förhör när åklagare Lindman ville ställa frågor om medieuttalanden vägrade Victor Muller att svara på dessa.

– Jag har inga kommentarer på vad någon har skrivit om en intervju som har gjorts med mig. Jag tar bara ansvar för mina egna uttalanden, dundrade Victor Muller mot åklagare Lindman.

ANNONS

Det blev till slut lite tjatigt under dagens förhandlingar. När åklagare Lindman för kanske fjärde gången frågade om en nyhetstext fick han svaret: jag kommenterar inte från Victor Muller.

Anledningen till Victor Mullers agerande förklaras mer ingående av hans advokat Hans Strandberg.

– Man kan alltså inte rent rättsligt tror jag använda sig av enskilda uttalanden i media och använda det som en grund att någon gjort sig skyldig till svindleri. Journalisten har en uppfattning, en version och redigerar det på ett sätt som ju passar. Det behöver jag ju inte förklara för dig, säger advokat Hans Strandberg med glimten i ögat.

Trots att texterna som används mot Victor Muller passerat ett redaktionellt filter. Anser chefsåklagare Sahlgren att dessa duger som bevisning.

– Vi är mycket medvetna om att så är fallet. Samtidigt är det heller aldrig prövat innan så det är intressant att se vad som gäller. Vi har ju både pressmeddelanden, tidningsartiklar, samt radio- och tv inslag, säger chefsåklagare Sahlgren.

Under dagens förhandlingar var det inte bara skrivna artiklar som Victor Muller och hans försvarare advokat Hans Strandberg vände sig emot. De vill heller inte kommentera vad som sagts under radio- och tv-intervjuer. De menar att för det första har åklagaren bara har visat inslagen transkriberade till text av ekobrottsmyndigheten. För det andra går det inte att avgöra om ett uttalande i en klippt intervju är taget ur sitt sammanhang eller inte. Därför vill de att råbanden ska spelas upp för rätten.

ANNONS

Själva inslagen kommer att spelas upp 14 mars. När det kommer till råbanden blir det svårare. Något som chefsåklagaren också erkänner.

– Domstolen får ta ställning till vad som gäller. Sen får vi gå vidare om det inte skulle räcka, vi är väldigt intresserade att få veta vad domstolen ska göra, säger chefsåklagare Olof Sahlgren.

ANNONS