Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Tillgängligheten främjar hälsan

För några år sedan var det en utmaning att få tag i värktabletter eller hostmedicin på kvällar och helger. Med 356 nya apotek och utökade öppettider har omregleringen förbättrat tillgängligheten på läkemedel avsevärt.

Den som exempelvis behöver lindra sin feber kan i dag enkelt vända sig till något av de 5 670 försäljningsställena.

Målet med omregleringen var att öka tillgänglig­heten, öppettiderna och att utöka servicen. Fyra år efter omregleringen har 356 nya apotek öppnats och de är nu totalt 1 280, en ökning med 39 procent. Vecko­öppettiderna har förlängts från 45,5 till 52 timmar och de söndagsöppna apoteken har ökat från 154 till 422. I dag når nio av tio ett apotek inom tio minuters bilfärd. Dessutom kan den som behöver få tag på receptfria läkemedel köpa det på något av de 5 670 försäljnings­ställena – ofta dygnet runt.

Omregleringen av apoteket har även inneburit ett ökat serviceutbud. Blodsockerkontroll, viktminsknings- och rökavvänjningstjänster är bara några av de tjänster som sedan omregleringen 2009 blivit verklighet.

För att säkerställa en högkvalitativ apoteksbransch fortsätter regeringen att utvärdera och se över omregleringen. Vi måste alltid titta på förbättringar som kan behöva göras – allt för att stärka kundernas möjligheter att ha tillgång till läkemedel.

Den nya apoteksbranschen som i dag växer fram möjliggör en utveckling av apoteken. Apoteken utgör i dag en allt viktigare del av vårdkedjan och den utveckling vi ser är avgörande för ökad service, tillgänglighet och kvalitet i hela landet.

Henrik Ripa

Moderat riksdagsledamot i social­utskottet från Lerum.

Isabella Jernbeck

Moderat riksdagsledamot i social­utskottet med ansvar för apoteks- och läkemedels­frågor.