Stig Sundberg skördade vitlöken i augusti och skörden blev rejäl som lär räcka hela vintern.
Stig Sundberg skördade vitlöken i augusti och skörden blev rejäl som lär räcka hela vintern.

Trädgårdssysslor inför hösten

Sensommarvärmen borde dröja sig kvar en stund. Men hösten stryker som en föraning kring husknuten. Det finns ingen återvändo – det är dags för de första höstsysslorna i trädgården. Hos Stig Sundberg har bland annat vitlöken skördats och delning av perenner påbörjats.

ANNONS
|

Även om hösten inte är långt borta kan dagarna bli många och varma än. Och fortfarande blommar det en hel del i trädgårdarna. Det är också skördetid. Dessutom är det planteringsdags för ett och annat.

Rabarber började Stig Sundberg skörda för länge sedan. Men för någon vecka sedan var det dags för vitlöken. Nu har han flera kilo prima lök i garaget som lär räcka till långt in på nästa år.

För att få ny vitlök sätter man klyftor i september.

– Jag tar av löken som jag har, som härstammar från sättlök. Man väljer de finaste klyftorna och petar ner dem i jorden med tio till 15 centimeter emellan, förklarar Stig.

ANNONS

Solrosens släkting

Hos Stig växer jordärtskockan frodigt och reser sig upp emot 2,5 meter. Skörden sker senare i höst och man skörda ända tills tjälen sätter stopp.

Jordärtskockan blommar likt sin släkting solrosen i gult.

– Det är lite kul med jordärtskockor. Men när knölarna tas upp gäller det att få upp hela och all knöl. Annars sprider sig plantorna väldigt fort, säger Stig.

Eftersom sommaren inte varit särskilt solig eller varm, är tomaterna sena. Men tidiga

äppel- och plommonsorter är redo för plockning.

Jordgubbarna är förstås uppätna sedan länge.

– Man blir av med en hel del sjukdomar om blasten tas bort nu. Det är också bra att plantera nya rader av jordgubbar, vilket man kan göra genom att ta de friskaste och finaste revorna från de gamla, säger Stig.

Höst och vår är också tid för att dela på perenner. Huvudregeln är att vårblommande delas på hösten och höstblommande på våren.

Delning gör gott

Vi knallar ner till nejlikroten vid den slagna ängen. Den blommar med brandgula blommor i början av sommaren.

– De flesta, eller för att inte säga alla, perenner mår bra av att delas. Man tar upp växten och tittar på den. Här ser vi flera småplantor mellan de stora bladen, säger Stig och visar efter att ha grävt upp nejlikroten.

ANNONS

Delningen kan oftast ske på plats, man sätter en spade lämpligt i plantan och delar en eller flera gånger. Att delar av rötterna skadas gör inte så mycket.

Stig förklarar:

– Man behöver inte vara så försiktig då rötterna hämtar sig när de får ny jord och ny placering. Innan plantan sätts i jorden igen är det viktigt att rötterna får stå i blöt en stund och efter planteringen ska man som vanligt vattna ordentligt.

När Stig är klar har han fyra nya nejlikrotplantor som kommer att blomma fint till våren.

• Dela perenner.

• Klippa vintergröna häckar och plantera vintergröna växter så att de hinner hämta sig inför vintern.

• Beskära stenfruktsträd och kärnfruktträd som skördats. Beskäringen kan ske i juli, augusti och september.

• Plantera blomsterlök.

• Toppdressa gräsmattan.

• Fortsätta bekämpa sniglar.

• Nu kan också vara en bra tid för anläggningsarbeten som att sätta mursten och lägga gångplattor.

ANNONS