Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Årets julpynt blickar bakåt menar Karin Houborg Pedersen, som ser mycket användande av naturmaterial och tillbakagång till 80-talets torkade blommor.

Traditionellt pynt till årets jul

När det något speciella året 2020 börjar komma till ända ser det ut att bli en jul många firar hemma. Därför är det extra viktigt att just i år ta hand om sitt julpynt menar Karin Houborg Pedersen, florist på Blomsterlandet.

”Snön lyser vit på taken, endast tomten är vaken”. Så inleds Viktor Rydbergs dikt ”Tomten” från 1881. Men hur blir det egentligen år 2020? Under det gråa täcke som tjockt täcker oss nu i novembermörkret kan det vara svårt att få julstämningen att kännas närvarande. Då är det hög tid att skapa sin egen julkänsla menar Karin Houborg Pedersen.

Efter 17 år som florist på blomsterlandet har Karin sett trender komma och gå och i år, när allt är lite annorlunda, har trenderna tagit en mer traditionell inriktning. 

–  2020 saknar lite sin egen stil och inriktning. I stället verkar julen låna mycket från 80- och 90-talet. Jag märker att det är fokus på det traditionella och naturliga. Torkade grenar, apelsinskivor och eterneller är klassiska bitar som kommit igen. På ett sätt känns det som att Sverige fått in en del av det danska, som jag är van vid. Väldigt mycket fokus på naturmaterial i de juldekorationer och buketter vi gör nu. 

Till julens alla julblomster har Amaryllisen en speciell plats i Karins hjärta och är den snittblomma hon tycker ska få stå i centrum. 

– Självklart gillar jag Hyacinter, julstjärna och andra julblommor. Det är ju helt fantastiskt att frossa i färger och dofter, framförallt nu på julen. Men det är med Amaryllisen jag tycker man ska lägga extra krut. Kanske lite av mina danska gener som kommer igen, men att ha en amaryllis i en vas tillsammans med enkla naturmaterial, som torkade grenar eller några eukalyptus-grenar. Det är otroligt fint. 

Naturen trendigast av allt

En av de starkaste trenderna Karin ser inför julen 2020 är nästan som taget rakt ur den danska trendlooken. Framförallt naturmaterial – kanske som man plockat själv. 

– Säg att man hittar några vackra grenar eller kvistar på sin promenad ute i skogen. Då kan man stoppa ner dem i dekorationslera tillsammans med kottar eller något liknande för att få något stilrent och enkelt – då blir det vackert. Dekorationslera är tung, kraftig och verkligen ett bra material.

Karin menar att just den annalkande julen kanske är extra viktig att arbeta med sitt mys och pynt där hemma. 

– Det här är lite av en period då vi kanske inte kommer vara lika nära våra nära och kära som vi brukar. Då är det värdefullt att skapa ett hem där man kan mysa i vintermörkret.

Anpassar och underlättar

På Blomsterlandet har man anpassat verksamheten genom att ha det extra luftigt i butiken och även genom att låta kunder handla på nya sätt. Till exempel kan man ringa och beställa för att få personalen att leverera ut blomster till parkeringen. Kunderna behöver inte ens gå in och betala, utan kan göra det i mobilen. Ett system som funkat bra berättar Annica Svanberg, delägare på Blomsterlandet.

– Det funkar hur bra som helst och kunderna är jättenöjda att möjligheten finns. Inom Uddevalla tätort kan vi även köra ut bud, så det funkar bra för den som vill beställa att göra det säkert, avslutar Annica. 

Gör din egen adventsljusstake
Gör din egen adventsljusstake