Rekordhöjning tvingar restaurang Emanuel i Trollhättan att stänga

Efter drygt 20 års verksamhet serverar i dag restaurang Emanuel sina sista måltider. Stängningen beror inte på för få kunder, utan på krav på reparationer i mångmiljonklassen plus en tredubblad hyra. – Det var inte så här jag hade tänkt mig att avsluta mitt yrkesliv, säger ägaren Ingela Öster.

ANNONS
|

I de slingrande kulvertarna i det som en gång var Trollhättans lasarett lyckas vi efter viss möda hitta ­restaurang Emanuels kök 
i Swedenborgs Center. 
Att hitta till själva ­restaurangen är inga ­problem, men kök och matsal ligger en bra bit ifrån varandra.

– Det är ett av problemen för oss, avståndet till matsalen. Ett annat är att vi har enorma ytor att betala för, trots att vi inte kan utnyttja dem, säger kocken Bengt Larsson.

Restaurangköket är identiskt med det gamla lasarettsköket från 1960-talet, även till standarden, berättar ekonomiföreståndare Pia Larsson, medan hon dukar fram jordgubbsmuffins och kaffe.

Både Pia och Bengt har varit med sedan Emanuel startade. Fastighetsägarna har varierat genom åren, men deras verksamhet har bestått och hyresavtalen har innehållit måttliga förändringar.

ANNONS

– Visst har det varit förmånligt, men det har berott på att standarden inte är den bästa, säger Pia.

De har försökt att få de olika fastighetsägarna att bygga om, att bygga ett mindre kök i anslutning till matsalen, men utan framgång.

Men i höstas förändrades allt. Det började med ett besök från en miljö- och hälsoskyddsinspektör från Trollhättans stad. Anmärkningarna var många. 
Det krävdes omfattande renoveringar för att lokalen ska godkännas enligt de nya reglerna: El och VA måste åtgärdas i grunden, alla ytskikt måste bytas ut och ventilationen förbättras. Fastighetsförvaltaren, det Stockholmsbaserade Tre Murare, meddelade att man inte var beredda att stå för renoveringen. I stället presenterade de ett nytt hyreskontrakt, där restaurangen själv ska stå för alla kostnader för lokalen.

– Vi har räknat på vad de skulle gå till och det stoppar nog inte med tio miljoner kronor, säger Bengt.

Dessutom skulle hyran höjas till 518 000 kronor, nästan tre gånger så mycket som i dag.

– Vi trodde att det var ett skämt. Men en dag stod det plötsligt en delgivningsman här i köket och krävde att jag skulle skriva på, säger Ingela.

Frågan har varit i hyresnämnden, men ansökan drogs tillbaka, på Emanuels begäran. Utsikterna att få rätt kändes små. Lagligt är allt riktigt, men de ifrågasätter moralen och etiken.

ANNONS

– Vi avkrävs en marknadsmässig hyra utifrån kvadratmeter, i lokaler som vi själva först måste renovera för enorma belopp. Det klarar vi inte. För oss återstår bara att stänga, säger Pia.

Kontraktet löper ut den sista juni, men avvecklingen av företaget har redan startat. Och i dag serveras sista måltiden på restaurangen.

– Det var inte så här jag hade tänkt avsluta mitt yrkesliv. Det är så sorgligt, säger Ingela Öster.

ANNONS