Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Åklagaren: De sannolika skälen har stärkts

För två veckor sedan hittades en personlig assistent död i Trollhättan. Under veckan som gått har utredningen fått förstärkning från Göteborgspolisen och nästan 300 personer har sammanlagt hörts. Misstankarna mot den nu häktade kvinnan har stärkts, berättar chefsåklagare Daniel Edsbagge.

Det var en dag i början av september som en man i 30-årsåldern aldrig kom hem från jobbet som personlig assistent. Han hittades död hos en brukare i centrala Trollhättan. Nu är två kollegor misstänkta för mord.

Tidigt på fredagsmorgonen larmades polisen till brukarens bostad, där man också påträffade en man i 55-årsåldern. Han var kollega med den avlidne mannen och hade jobbat natt. Han togs med för förhör och anhölls av åklagare skäligen misstänkt för mord.

LÄS MER: EXTRA: Mordmisstänkta kvinnan häktas

Polisen drog avspärrningsband runt bostaden och en container i närheten spärrades av. Kriminaltekniker började undersöka lägenheten och polisen knackade dörr.

Två dagar senare, på söndagsmorgonen, anhölls en kvinna i sin frånvaro misstänkt för mord. Kvinnan är i 40-årsåldern och hemmahörande i Fyrbodal. Senare samma dag hämtade polisen in henne, vilket ska ha skett odramatiskt.

Koppling mellan brotten

Den misstänkte mannen släpptes efter tre dagar. Chefsåklagare Daniel Edsbagge begärde honom aldrig häktad, men han är fortsatt skäligen, den lägre misstankegraden, misstänkt för mord. Den misstänkta kvinnan däremot häktades.

Vid häktningsförhandlingen lade Daniel Edsbagge till två brottsmisstankar: stöld och bedrägeri. Kvinnan misstänks ha stulit från brukaren vid samma tid och på samma plats som mordet skett. Efter nästan en timmes förhandling beslutade Vänersborgs tingsrätt att häkta kvinnan på sannolika skäl misstänkt för de tre brotten.

LÄS MER: Brottsoffret och mordmisstänkta var kollegor

Det finns en koppling mellan brotten, men i övrigt är polis eller åklagare förtegen om vad som ska ha hänt.

– Det finns ingenting som tyder på att brukaren tagit skada eller sett det som skett, säger Daniel Edsbagge på tisdagen.

Förstärkning

Utredningen fortsätter och under den här veckan har polisen haft förstärkning i form av fyra utredare från Göteborgspolisen. Om man räknar med kriminalteknikerna har ett 15-tal personer jobbat med utredningen. På torsdagen hade polisen hört runt 290 personer sammanlagt och fler kan komma att höras i slutet av veckan.

– Vi har kommit jättelångt med förhören. Vi försöker satsa så mycket vi kan i början, för då är informationen färsk, säger Sten Rune Timmersjö, chef vid polisens avdelning för grova brott.

– Jag kan inte gå in på exakt vilka vi har hört eller vad som kommit fram, men det är personer i omgivningen kring offer och misstänkt och vi har kompletterat dörrknackningen.

Utredarna från Göteborg lämnade Fyrbodal på torsdagen. Om de eller annan personal kan komma att stärka upp framöver är i nuläget oklart.

Stärkts

Lägenheten är alltjämt avspärrad och teknikerna arbetar fortfarande i bostaden. Material har redan skickats in till NFC, Nationellt forensiskt centrum, för analys.

– Vi har skickat in ganska mycket redan, men det tar lång tid på NFC, säger Sten Rune Timmersjö.

LÄS MER: Assistansbolaget: ”Chockade och bestörta”

På torsdagen hade Daniel Edsbagge en genomgång med polisen och polisens tekniker om utredningen. Och misstankarna mot kvinnan, som är misstänkt på sannolika skäl för mord, har stärkts.

– När jag har gått igenom ärendet och sett den ytterligare information som polisen samlat in kan jag säga att de sannolika skälen har stärkts under veckan som gått. Det har kommit fram någon ytterligare omständighet som talar i riktning mot sannolika skäl, säger han på torsdagseftermiddagen.

För någon annans hand

Kroppen har obducerats och ett preliminärt utlåtande om dödsorsak har presenterats för polis och åklagare. Men hur mannen avlidit eller om man har något mordvapen vill varken polis eller åklagare berätta ännu.

– Den samlade bilden är att han avlidit för någon annans hand. Allt tyder på att det har skett under natten mellan tredje och fjärde september. Förmodligen den fjärde september, säger Daniel Edsbagge.

Kvinnan förekommer på flera punkter i belastningsregistret. Hon är inte dömd för våldsbrott tidigare, men är bland annat dömd för stöld som ska ha skett i anslutning till hennes tidigare arbete.

Den släppte mannen är fortsatt skäligen misstänkt och misstankarna mot honom ska inte ha stärkts, enligt åklagaren. På torsdagen fanns inte fler misstänkta i ärendet.

LÄS MER: Misstänkt grovt brott i Trollhättan

Det kommer dröja innan utredningen är i hamn.

– Det kommer ta månader hos NFC och vi är beroende av analyserna.

TTELA talade med den misstänkta kvinnans försvarare Per-Åke Kvarnström på onsdagen. Han berättar att hon nekar, men vill inte ge fler kommentarer än så.

Ett område runt en container i närheten av den aktuella bostaden är alltjämt avspärrad.
Bild: Hanna Dahlström