Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Trygghetsvandraren Tony Ilio tycker att föräldrarna ska ta ett större ansvar. Bild: Daniel Gustafsson

Besvikelse och ilska efter oroligheterna

Det råder stor besvikelse bland boende och eldsjälar efter nattens oroligheter på Kronogården. Trygghetsvandraren Tony Ilio efterlyser större ansvar från föräldrarna. Andra efterlyser fler poliser.

Efter tisdagsnatten, då 40-50 ungdomar brände bildäck och kastade knallskott på Kronogården, är besvikelsen stor bland boende och engagerade i området.

Tony Ilio har bott i området i 30 år och fungerar som trygghetsvärd. Han träffar dagligen många ungdomar. Det som hände under gårdagsnatten och stöket i allmänhet gör honom besviken.

– Jag blir arg, ledsen och besviken. Varför ska det här behöva hända i den här fina stadsdelen? De har bränt mopeder och kastat sten på en 70-årig tant och på trafiken. Det är för djävligt, säger han.

Läs också: Oroligt på Kronogården under natten

Tony berättar att trygghetsvandrarna försöker vara ute så mycket som möjligt, men att det inte går att vara ute 24 timmar om dygnet. Därför tycker han att föräldrarna ska ta ett större ansvar, bland annat genom att gå ut och ta reda på vad barnen håller på med.

– Ser ungdomar sina föräldrar ute på stan blir det pinsamt att hitta på dumheter. Polisen eller kommunen kan inte uppfostra barnen, det är vi som föräldrar som har det ansvaret, säger Tony Ilio.
 

Genom samtal med ungdomar vet han att vissa ungdomar tycker att det är tufft att vara ute på kvällarna, och att några vill vara värre än de i Malmö.

– Man offrar andra människor för att visa sig tuff. Men tuffast är den som utbildar sig och gör något gott i stället, säger Tony Ilio.

Han säger att våld är helt fel väg att gå och att man i stället ska berätta om något är fel och vad som ska ändras.

– Det går inte att skylla på kommunen eller polisen, de har gjort jättemycket här. I Sverige är poliser människor som man kan prata med, avslutar han.
 

Längs Lantmannavägen är asfalten på sina ställen svedd och en busskur har fått rutorna sönderslagna. Betydligt större än skadorna är besvikelsen bland boende och engagerade i området. Som hos två unga killar som rör sig längs Lantmannavägen för att ta bussen till gymnasiet. De tycker att det känns väldigt tråkigt efter nattens händelser och efterlyser fler poliser på plats, för att öka tryggheten.

– Det borde vara poliser överallt så att det inte blir några problem. Nu kommer bara polisen hit ibland, säger de.

Längs samma gata är en äldre man ute och promenerar med sin hund. Han bor i huset där det var som värst väsen utanför, och hans lilla dvärgtax blev livrädd av alla smällare.

– Jag har bott i huset i ett och ett halvt år och det har aldrig varit så här bedrövligt, säger han.

Mannen tycker att det var tur att bilarna på parkeringen lämnades ifred den här gången. Under kvällen blev han nyfiken och tittade ut genom sitt fönster.

– De sprang runt och kastade smällare och grejer med sina svarta huvor neddragna. Det var också ett jäkla pådrag med poliser, berättar han.
 

Nattens händelser har också diskuterats på Kronans skola, där eleverna har fått lufta vad de tycker om det inträffade. Rektorn för årskurs 7-9 på skolan, Djeno Mahic,  tycker att det är tråkigt att såna här saker händer, men berättar att det engagerar eleverna.

– Det känns bra att vi har tagit vara på en händelse som varit i närområdet och som är aktuell. Vi har pratat om värdegrunden på lektionerna, säger Djeno Mahic.