Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Brittiska tv-stjärnor på resa i kanalen

Trollhätte kanal må vara välkänd i Sverige, men i Storbritannien känner få till stadens vattenled. Brittiska tv-kanalen Channel 4 hoppas nu kunna ändra på det, genom att låta skådespelarparet Prunella Scales och Timothy West guida tittarna längs Göta älv. I tisdags stannade paret till i Trollhättan och hade mycket gott att säga om deras första Sverigeresa.

I Storbritannien drar programvärdarna Prunella Scales och Timothy West miljonpublik för varje avsnitt av Great Canal Journeys på Channel 4. Upplägget är enkelt; det äkta paret färdas längs med kanaler, pratar med människor de möter och umgås med varandra. Inför den tredje säsongen har produktionsteamet letat efter utländska farleder och bestämt sig för att spela in två avsnitt i Sverige. Det första avsnittet handlar om parets resa på anrika fartyget M/S Juno, som i tisdags eftermiddag färdades genom Trollhätte kanal.

– Tim och Pru är stora kanalfantaster. De har länge kämpat för att Englands kanaler ska rustas upp och återfå sin glans. Vi har filmat i England, Irland och Frankrike, men ingenting har hittills slagit Göta älv, säger researchern Catrina Lear när tv-teamet väl klivit i land på kajen vid Åkers sjö.

Innan Timothy och Prunella kan lämna båten måste kameran riggas och scenen noga pratas igenom. Till slut är allting redo och paret kan ta sina första steg i Trollhättan. Staden hinner de inte se, Juno ska avgå om en knapp timme, men de har hunnit uppleva en del av Sverige och den svenska kanalkulturen.

– Vår resa i Sverige har varit fantastisk. Båten är ljuvlig, vädret är fint och Göta älv är väldigt pampig, säger Timothy.

Prunella instämmer och berättar att alla kanalresenärer de hittills mött har varit trevliga och tillmötesgående, vilket inte alltid är fallet på de brittiska kanalerna.

– Dessutom är alla svenskar så bra på engelska, det underlättar verkligen för oss, säger hon.

Trots att paret färdats längs med en mängd kanaler under flera decennier imponeras de av vyn från Juno. Särskilt storleken på Trollhätte kanal förvånar både Prunella och Timothy.

– Kanalsystemet här känns helt enormt stort. Era breda slussar och höga höjder har vi inte riktigt i England, säger Timothy.

Tillsammans med kamerateamet diskuteras skillnaderna mellan svenska och engelska kanaler. De tycks allihop överens om att de engelska kanalerna är så snäva som möjligt för att minimera kostnaderna, medan de svenska motsvarigheterna istället sätter säkerhet och trivsel i första hand.

Under resten av resan ska Timothy och Prunella prova på det svenska kanallivet på närmare håll, något de verkligen ser fram emot.

– Imorgon bitti ska vi bryta upp och fortsätta med en egen båt. Då kör vi hela Göta kanal och sedan via Södertälje kanal in till Stockholm, säger Timothy.

Kanallivet i all ära, men paret tänker även ägna sig åt ett par andra stora intressen. Väl i Stockholm ska de passa på att besöka gamla teatrar och har stämt träff med svenske skådespelaren Krister Henriksson. Deras svenska båtresa avslutas i skärgårdsidyllen Sandhamn.

Fotnot: Sverigeavsnitten av Great Canal Journeys sänds i Channel 4 under hösten 2016.