Följ med ner i Trollhättans undre värld

Varje dag strosar mängder av människor på Trollhättans gator. De flesta förmodat ovetandes om att det under deras fötter finns en omfattande undre värld, drygt fyra mil lång.

ANNONS
|

"Vi säger två timmar, men det kommer inte ta så lång tid", Stefan Bohman ger instruktioner till dagens tunnelvakt Mathias Karlsson. Om två timmar skulle passera innan TTELA:s reporter och fotograf, Stefan Bohman och kollegan Thomas Källehult skulle återvända tillkallas räddningstjänsten. Dit de ska ta oss finns nämligen ingen täckning.

"Om ni känner obehag, säg till"

Nedstigningsplatsen är hemlig för allmänheten och efter att vi klättrat ner för en drygt fem meter lång stege stängs luckan bakom oss. Längs med de massiva granitväggarna som sprängdes för decennier sedan porlar vatten och kondensdimman ligger tät, åtminstone nära in- och utgången. En brant trappa leder oss vidare ner i djupet under Trollhättans stadskärna samtidigt som kondensdimman lägger sig blir lukten av instängd fukt mer påtaglig. En prekär men likgiltig doft, någonstans i gränslandet mellan unken och frisk.

ANNONS

– Om ni känner obehag, säg till. Det är lättare att gå ut än att vi bär er, säger Thomas Källehult till oss.

LÄS MER:Birgit flyttade hem till kvarnen vid Gårda å

För det tillhör inte vanligheterna att privatpersoner och obehöriga är nere i VA-tunnlarna.

– Av säkerhetsskäl kan man som obehörig inte komma ner i tunnlarna. På sina håll är det är en ganska otrevlig miljö så jag tror inte någon vill vara här i onödan, säger Stefan Bohman och skrattar.

"Det här är ju en fin tunnel"

I tunnlarna som duon visar är dock förvånansvärt vackra och stillsamma. Porlande vatten längs med väggarna och klart regnvatten i periodvis grunda vattenpölar som reflekteras mot de grova granitväggarna och ordet gruva ligger närmare till hands än kloaker. Råttorna, som fördomsfullt kan tänkas frodas under staden lyser med sin frånvaro. Det enda spåret som finns från de fyrbenta krabaterna är vissa spår av spillning i tunnlarnas marknära delar.

– Just i denna VA-tunnel finns inget uppblandad avlopp vilket innebär att det inte finns så mycket för dom att äta här, berättar Stefan Bohman.

– Det här är ju en "fin" tunnel. Hade det varit en annan hade det luktat lite mer, tillägger Thomas Källehult och hänvisar till de tunnlar där det inte finns avloppsrör, utan allt flödar längs med marken.

ANNONS

Tunnelsystemet är totalt drygt 4 mil långt och som djupast drygt 50 meter och fyller en viktig funktion för staden. Tunnlarna leder det mesta av stadens dagvatten och avloppsvatten via självfall till en knutpunkt och därefter vidare till Göta Älv respektive reningsverket – beläget 35 meter under marknivå.

– Det här är själva hjärtat av Trollhättans VA-anläggning. Det är fascinerande att de kunde räkna så bra när de sprängde tunnlarna, säger Stefan Bohman.

För även om byggnationen av tunnlarna började redan på 20-talet så fyller de sitt syfte än idag.

Arbete utförs vintertid

Temperaturen nere i tunnlarna är drygt 10 grader året om och de flesta större jobben sker under vinterhalvåret. Då är det oftast mindre nederbörd vilket är fördelaktigt, för när det börjar regna mycket märks det tydligt i tunnlarna.

– Då går vi upp direkt, vattnet stiger fort här. Du ser ju på väggen där, säger Thomas Källehult och pekar på ett vitt sträck på väggen som indikerar tidigare vattennivå, en dryg meter ovanför marken.

För hundratals meter sedan försvann den enda strimman naturligt ljus som fanns och när pannlamporna släcks är det enda som syns ett grönt blinkande ljus från gasvarnarna de både är utrustade med som skulle larma om svavelhalterna skulle stiga.

ANNONS

Stundtals är de nere i mörkret varje i långa perioder. Som längst berättar Thomas Källhult att han varit nere varje arbetsdag under tre månaders tid. Men det sker sällan då det oftast inte är så stora arbeten som utförs nere i tunnlarna. Oftast handlar det om besiktning och åtgärder.

En värld under Drottningtorget

Då och då bryts de mörka granitväggarna av med röda ringar i väggen. Där ska åtgärder göras i form av att "skrota berg" som det kallas. Alltså att ta bort utstickande och eventuellt lösa delar från bergsväggen. Även orangea rör bryter den annars grå tillvaron i tunnlarna. "Olof Palmes" står det på ett.

Att den framlidne statsministern namngivit ett pvc-rör i Trollhättans underjord är det inte tal om, istället hänvisar det till gatan vattnet kommer ifrån. Duon berättar att tunneln sträcker sig utmed Kungsgatan och når till ett vägskäl under Drottningtorget. Men några grönskande träd och värmande solsken syns inte till.

– Det finns en värld under Drottningtorget också, säger Stefan Bohman.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS